Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza a management dat pro zdravotnické obory - přednáška (MIKAM021p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MIKAM021p - Analýza a management dat pro zdravotnické obory - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je koncipován jako úvodní a prakticky orientovaný kurz zaměřený na širokou oblast aplikace analýzy dat a informačních technologií v medicíně. Důraz je kladen na řízení a správu dat klinických studií a základní aspekty provozní informatiky zdravotnických zařízení. V oblasti analýzy dat student projde teoretickým výkladem základů jednorozměrných a vícerozměrných metod a seznámí se s problematikou optimalizace experimentálních plánů. Důraz je kladen i na praktickou stránku výuky a veškeré výpočetní techniky jsou procvičovány s pomocí běžně dostupných softwarových nástrojů (Statistica for Windows, SPSS). Studenti budou podrobně seznámeni se všemi aspekty správy a hodnocení dat klinických studií, především stanovení nutné velikosti vzorku, nastavení pravidel managementu dat, randomizace při náběru pacientů, průběžné a závěrečné statistické hodnocení. Aplikace informačních technologií se zaměřují na obecné principy přístupu uživatele k výpočetním zdrojům a konkretizují je vždy na různých implementacích počítačových sítí. Posluchač získá teoretické a praktické poznatky z oblasti tvorby a správy databází a naučí se prakticky využívat dnes běžně přístupné zdroje místních počítačových systémů, jejich sítí a jejich připojení k Internetu. V průběhu kurzu budou posluchači rovněž zdokonaleni v užívání produktů MS Office.

Osnova

1.týdenPříprava dat k analýze. Grafické nástroje. Transformace dat. Kontrola kvality dat, vyhledání odlehlých hodnot, využití počítačové techniky.2.týdenStatistické testy používané při hodnocení diagnostických testů: diskriminační analýza, typologie subjektů hodnocení, ROC analýza, sensitivita a specificita testů.3.týdenZáklady analýzy přežití.4.týdenZáklady analýzy epidemiologických dat a hodnocení populačních rizik.5.týdenStandardizace epidemiologických dat, analýza dlouhodobých trendů, prediktivní analýzy.6. týdenUživatelův přístup k počítači, jeho profile, lokální data. Operační systém. Typy operačních systémů, chráněný a nechráněný přístup. Síť -přenos informací. Přenos dat, vzdálené přihlašování a práce ve vzdáleném uzlu, elektronická pošta, sdílení periferií. Spojování počítačů. Nízkorychlostní periferií (RS-232C). Síťové periferie.7.týdenInformační servery. WWW - URL, html, čtenář, autor. Síťové informační systémy, databázové zpracování. Autorizace v sítích.8.týdenDigitalizace dat - role datového managera v klinickém hodnocení a praxi, existující normy. Kontrola vstupních dat: logické vazby, opakované zadávání.9.týdenOchrana osobních údajů, legislativní aspekty zdravotnické informatiky.10.týdenOrganizace studií: Komunikace se SÚKL, dokumentace. Pojištění KHL. Žádost o povolení/ohlášení, dodatky, výroční zpráva, předčasné ukončení, závěrečná zpráva.11.týdenAnalýza dat v KHL. Design KHL Paralelní uspořádání. Cross-over a faktoriální design. Fáze I-IV.12.týdenAnalýza dat Statistické minimum: Typy dat v KHL. Prezentace dat (deskriptivní statistika). Princip testování hypotéz v KHL.13.týdenOptimalizace velikosti vzorku Faktory ovlivňující velikost vzorku.14.týdenZákladní vzorce. Softwarové nástroje. Aplikovaná analýza dat v KHL. Protokol. Průběh KHL - správa dat. souhrnná zpráva o KHL15.týdenŘešení problémových situací – příprava pro diplomovou práci

Literatura

ZAR, Jerrold H. Biostatistical analysis. 5th ed. Upper Saddle River, N.J.: Prentice Hall, 2010. xiii, 944. ISBN 978-0-13-206502-3. infoClinical trials :a practical approach. Edited by Stuart J. Pocock. repr. Chichester: John Wiley & Sons, 1999. xii, 266 s. ISBN 0-471-90155-5. infoPractical statistics for medical research. Edited by Douglas G. Altman. 1st ed. Boca Raton: Chapmann & Hall/CRC, 1999. xii, 611 s. ISBN 0-412-27630-5. infoManagement of data in clinical trials. Edited by Eleanor McFadden. 1st ed. New York: John Wiley & Sons, 1998. xi, 210 s. ISBN 0-471-30316-X. infoStatistika pro biologické a lékařské vědy. Edited by Tomáš Havránek. 1. vyd. Praha: Academia, 1993. 478 s. ISBN 80-200-0080-1. info

Požadavky

MIKVO011p Výzkum v ošetřovatelství - př. Předpokladem je pouze základní zkušenosti s prací na PC.

Garant

doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.RNDr. Jiří Jarkovský, Ph.D.RNDr. Denisa MalúškováMgr. et Mgr. Jiří KalinaRNDr. Danka Haruštiaková, Ph.D.Michaela GregorovičováBc. Tereza Polzer, DiS.