Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Resuscitační a intenzivní medicína I - přednáška (MIRI0121p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MIRI0121p - Resuscitační a intenzivní medicína I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je spolu s předmětem Resuscitační a intenzivní medicína II koncipován jako teoretický celek. Studující získají informace a teoretické znalosti potřebné k poskytování ošetřovatelské péče u pacientů s reverzibilním selháním základních životních funkcí. Budou teoreticky vybaveni pro realizaci monitoringu, speciálních diagnostických metod a adekvátní péče o pacienty s dočasnou náhradou základních vitálních funkcí respektive o pacienty tímto selháním ohroženými.

Osnova

Diagnostické metody v intenzivní medicíně. Neinvazivní monitorováníInvazivní monitorování, komplikace.Přístupy do cévního řečiště, infuzní terapie.Účelná hemoterapie u pacientů v intenzivní péči, nejčastější poruchy hemokoagulace.Kyslíková terapie, zajištění průchodnosti dýchacích cest.Přístrojové vybavení pro umělou plicní ventilaci, základní parametry. Základní režimy konvenční umělé plicní ventilace. Nekonvenční umělá plicní ventilace. Neinvazivní umělá plicní ventilace. Plicní a mimoplicní komplikace při umělé plicní ventilaci. Ukončení umělé plicní ventilaceUmělá plicní ventilace u pacientů s ALI a ARDS. Astma bronchiale, status asthmaticus a umělá plicní ventilace.

Literatura

PAVLÍK, Martin . Intenzivní medicína. Brno, 2008. 7 s. infoIntenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. Edited by Zdeněk Zadák - Eduard Havel. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. 335 s. ISBN 978-80-247-2099-9. infoHANDL, Zdeněk. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči - vybrané kapitoly. Vyd. 4., dopl. V Brně: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2007. 149 s. ISBN 9788070134597. infoZáklady umělé plicní ventilace. Edited by Pavel Dostál. 2. rozš. vyd. Praha: Maxdorf, 2005. 292 s. ISBN 80-7345-059-3. infoŠEVČÍK, Pavel, Vladimír ČERNÝ a Jiří VÍTOVEC. Intenzívní medicína. 2. rozš. vyd. Praha: Galén, 2003. xxi, 422 s. ISBN 80-7262-203-X. info

Garant

prof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc.

Vyučující

MUDr. Jan Maláska, Ph.D.MUDr. Jitka Zemanováprof. MUDr. Roman Gál, Ph.D.Mgr. Petra Juřeníková, Ph.D.Lenka DobrovolnáMartina MatouškováBc. Tereza Polzer, DiS.