Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Transkulturní ošetřovatelství - seminář (MITO031s)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MITO031s - Transkulturní ošetřovatelství - seminář, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět navazuje na teoretickou výuku transkulturního ošetřovatelství. Na základě nabytých znalostí z teoretické části výuky, studenti aplikují své vědomosti i zkušenosti z praxe v ošetřovatelském procesu v péči o vybrané národností a etnické skupiny žijící na území České republiky s využití koncepčního modelu (Joyce Newman Giger, Ruth Elaine Davidhizar - Model kulturně ohleduplné a uzpůsobené péče). Předmět transkulturní ošetřovatelství si klade za cíl seznámit studenty se specifiky poskytování péče o cizí státní příslušníky. Student bude znát: - historii vývoje transkulturního ošetřovatelství u nás i ve světě; - východiska a význam transkulturního ošetřovatelství a faktory, které jej ovlivňují; Student bude rozumět a využívat základní pojmový aparát v transkulturním ošetřovatelství. Student na základě získaných informací identifikuje hodnoty klientů. Student pozná principy komunikační etikety s cizinci, bude je respektovat a v praxi aplikovat. Student na základě získaných vědomostí vnímá vztah multikultury a spirituality, orientuje se v problematice spirituálních potřeb. Student rozumí vlivům víry, náboženství, kultury, tradic, zvyků, hodnot, etiky, které se prolínají v problematice transkulturního ošetřovatelství. Student pozná základní charakteristiky vybraných národnostních menšin, etnických, kulturních a náboženských skupin žijícími na území ČR. Student získá přehled o vybraných teoriích a koncepčních modelech v transkulturním ošetřovatelství, získané poznatky uplatní při realizaci ošetřovatelského procesu v péči o cizince.

Osnova

Etické aspekty a komunikace v transkulturním ošetřovatelství (komunikační bariéry, komunikace verbální a neverbální, zásady tlumočení). Ošetřovatelský proces v transkulturním ošetřovatelství. Spirituální potřeby v ošetřovatelském procesu. Vybrané národnostní menšiny, etnické a náboženské skupiny.

Literatura

doporučená literaturaŠPIRUDOVÁ, L. Multikulturní ošetřovatelství 2. 1. vyd. Praha: Grada, 2006. 248 s. ISBN 80-247-1213-X. infoIVANOVÁ, Kateřina, Lenka ŠPIRUDOVÁ a Jana KUTNOHORSKÁ. Multikulturní ošetřovatelství 1. 1. vyd. Praha: Grada, 2005. 248 s. ISBN 80-247-1212-1. infoPotřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Edited by Eva Trachtová. 2. vyd. Brno: IDVPZ, 2001. 185 s. ISBN 80-7013-324-4. info

Požadavky

MIVO011p Výzkum v ošetřovatelství - př.

Garant

PhDr. Natália Beharková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Natália Beharková, Ph.D.doc. PhDr. Miroslava Kyasová, Ph.D.