Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie II - seminář (MNCH0821s)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNCH0821s - Chirurgie II - seminář, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je propojení teoretických znalostí z chirurgie s nutriční terapii, aby je student byl schopen použit v praxi.

Osnova

1.Obecné zásady perioperační výživy.2.Výživa u pacientů po chirurgických výkonech na zažívacím traktu.3.Akcelerovaná pooperační rehabilitace (Fast Track).4.Zvláštnosti výživy u pacientů v perioperačním období po výkonech v oblasti hlavy a krku.5.Perioperační výživa v traumatologii.6.Perioperační výživa u chirurgických výkonů mimo GIT.7.Baryatrie8.Neodkladná první pomoc - kardiopulmonální resuscitace ( praktické nácviky)

Literatura

URBÁNEK, Libor , Pavla URBÁNKOVÁ a Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi. druhé. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010. 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9. infoKOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 184. ISBN 9788087250082. info

Požadavky

MNCH0721 Chirurgie I

Garant

prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M.

Vyučující

prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M.Hana BaráčkováMVDr. Halina Matějová