Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj výživy člověka - přednáška (MNFV071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNFV071 - Vývoj výživy člověka - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytne studentům základní informace o teoriích vývoje výživy lidského rodu, student bude schopen porozumět a vysvětlit vliv evoluce na výživu současného člověka.

Osnova

1. Úvod. Předchůdci člověka, hominizační teorie, rod Homo2. Paleodieta, oheň – klady a zápory tepelné úpravy3. První zemědělci, počátek civilizačních chorob4. Antika, počátek letopočtu5. Vliv náboženství na skladbu stravy6. Vliv socioekonomické situace na skladbu stravy7. Vliv nadmořské výšky na skladbu stravy8. Objevení Ameriky- nové potraviny9. Vývoj gastronomických technologií10. Chemizace zemědělství11. 20. století, paradoxy hladovění a přejídání

Literatura

FEYFRLÍKOVÁ, Monika. Kuchyně pozdního středověku. 88 stran,. ISBN 9788024754314. infoEvolution of the human diet :the known, the unknown, and the unknowable. Edited by Peter S. Ungar. New York: Oxford University Press, 2007. xiv, 413 p. ISBN 9780195183474. infoBERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005. 359 s., [1. ISBN 80-200-1340-7. infoCultural feast :an introduction to food and society. Edited by Carol A. Bryant. 2nd ed. South Melbourne: Wadsworth-Thomson Learning, 2003. xv, 446 s. ISBN 0-534-52582-2. infoBERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití za Rudolfa II. Praha: Maxdorf, 1997. 207 s. ISBN 80-85800-67-5. info

Garant

Mgr. Sandra Sázelová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Sandra Sázelová, Ph.D.Mgr. Jana StávkováMVDr. Halina Matějová