Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena výživy I - přednáška (MNHV0721p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNHV0721p - Hygiena výživy I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu student pojmenuje základní pojmy a základní obsah legislativy potravinového práva ČR a EU ve vztahu ke stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Rozlišuje pojem nebezpečí a riziko. Umí popsat a posoudit různé typy nebezpečí z potravin a pokrmů. Vysvětlí principy zavádění a udržování systému HACCP v zařízeních stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Vysvětlí základní požadavky na předměty pro styk s potravinami.

Osnova

Definice pojmů (potravina, pokrm, bezpečnost potravin, stravovací služba, nebezpečí, riziko).Platná legislativa ČR a EU ve vztahu ke stravovacím službám.Zdroje biologických, chemických a fyzikálních nebezpečí ve stravovacích službách, hodnocení rizika.Požadavky na systémy HACCP ve stravovacích službách.Ověřování systému kritických bodů (HACCP): verifikace, validace, základy standardizace.Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách, zaměření na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.

Literatura

povinná literaturaPředmětové studijní materiály v ISu.doporučená literaturaKolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Část I. on-line. Praha: Národní informační středisko pro podoru jakosti., 2006. 63 s. ISBN 80-02-01822-2. URL infoZavádění systému kritických bodů (HACCP) :základní informace, postup zavádění, příklady dokumentů. Edited by Michal Voldřich. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000. 96 s. ISBN 80-7271-004-4. infoVOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. 1. vyd. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství., 2006. ISBN 80-903401-7-2. info

Garant

Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.MVDr. Halina Matějová