Předmět Hygiena výživy II - přednáška (MNHV0822p)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNHV0822p - Hygiena výživy II - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Po absolvování aplikované mikrobiologie student získá orientaci v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit – vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy, koření, mikrobiologii obalů, dokáže zhodnotit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen použít vědecké informace v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a znát legislativu
Osnova
Laboratorní metody v mikrobiologii potravinLegislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravinMikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobkůMikrobiologie poživatin rostlinného původuMikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátůMikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktůMikrobiologie masa a masných výrobkůMikrobiologie sušených poživatin
Literatura
ADAMS, Martin M. a Maurice O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008. xiv, 463 s. ISBN 978-0-85404-284-5. infoGÖRNER, Fridrich a Ĺubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín :principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívati. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004. 528 s. ISBN 80-967064-9-7. info
Požadavky
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Garant
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.MVDr. Halina Matějová