Předmět Hygiena výživy II - přednáška (MNHV0922p)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNHV0922p - Hygiena výživy II - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Na konci tohoto kurzu student zná základní definice pojmů a základní obsah legislativy potravinového práva ČR a EU ve vztahu ke stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Rozlišuje pojem nebezpečí a riziko. Umí popsat a zhodnotit různé typy nebezpečí z potravin a pokrmů, zejména pak mikrobiologická nebezpečí. Popíše principy zavádění a udržování systému HACCP v zařízeních stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Intrepretuje základní pravidla bezpečnosti předmětů pro styk s potravinami.
Osnova
Definice pojmů (potravina, pokrm, bezpečnost potravin, stravovací služba, nebezpečí, riziko).Platná legislativa ČR a EU ve vztahu ke stravovacím službám.Zdroje biologických, chemických a fyzikálních nebezpečí ve stravovacích službách, hodnocení rizika.Požadavky na systémy HACCP ve stravovacích službách.Ověřování systému kritických bodů (HACCP): verifikace, validace, základy standardizace.Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách, zaměření na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
Literatura
povinná literaturae-learning; Codex alimentarius - ref. CAC/RCP 39-1993doporučená literaturaKolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9. URL infoZavádění systému kritických bodů (HACCP) :základní informace, postup zavádění, příklady dokumentů. Edited by Michal Voldřich. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000. 96 s. ISBN 80-7271-004-4. infoVOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. 1. vyd. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství., 2006. ISBN 80-903401-7-2. info
Požadavky
MNHV0821p Hygiena výživy - př.
Garant
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.MVDr. Halina Matějová