Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Infekční nemoci (MNIN101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNIN101 - Infekční nemoci, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou oboru infekčních nemocí, s novými objevy v mikrobiologiia infekčním lékařství, vztahu infekčních agens k některým infekčním nemocem a jejich kauzální terapie. Vhodné očkování jako prevence infekčních onemocnění je rovněž předmětem studia. Zvláštní důraz je kladen na virové hepatitidy, infekce HIV, průjmová onemocnění, zoonózy, infekce CNS, infekční onemocnění v dětském věku a cestovní medicínu.

Osnova

1. Virové hepatitidy (rozdělení, způsob přenosu, základní klinické projevy, možnosti léčby a očkování)2. HIV/AIDS (epidemiologie, klinika, infekce provázející HIV infekci)3. Průjmy (hlavně bakteriální: kampylobakterióza, salmonelóza, yersinióza, bacilární úplavice, E. coli a virové: rotavirové, norovirové)4. Infekce respiračního traktu (chřipka, laryngitidy, epiglotitidy, pneumonie)5. Klíšťové infekce (lymeská borrelióza, klíšťová encefalitida)6. Dětská infekční onemocnění (hlavně neštovice (+ pásový opar), spála, spalničky, zarděnky, 5. a 6. dětská nemoc, příušnice)7. Očkování (pravidelné, zvláštní a mimořádné)

Literatura

doporučená literaturaHUSA, Petr , Lenka KRBKOVÁ , Drahomíra BARTOŠOVÁ , Svatava SNOPKOVÁ , Alena HOLČÍKOVÁ , Pavel POLÁK , Radek SVOBODA a Kateřina HAVLÍČKOVÁ . Infekční lékařství. Učební text pro studenty všeobecného lékařství. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2011. 159 s. ISBN 978-80-210-5660-2. info

Požadavky

MNHV0822p Hygiena výživy II - př. Cílem předmětu je získání základních informací o infekčních nemocech na úrovni potřebné pro specialisty nelékařských zdravotnických profesí. Hlavní pozornost je věnováná virovým hepatitida, HIV/AIDS, neuroinfekcím, infekcím trávicího traktu a zoonózám.

Garant

prof. MUDr. Petr Husa, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Petr Husa, CSc.MUDr. Lenka Krbková, CSc.MUDr. Svatava Snopková, Ph.D.MUDr. Pavel Polák, Ph.D.MUDr. Lukáš HomolaMarkéta PospíšilováMUDr. Kateřina Havlíčková