Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel III - přednáška (MNKV0933p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNKV0933p - Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel III - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen analyzovat a řešit nutriční problém komunity.

Osnova

Výživa během životního cykluPodpora kojení, programyVýživa těhotných a kojících žen, programy intervencíVýživa dětí, programy intervencíVýživa seniorů, programy intervencíVýživa a fyzická aktivitaKulturní a sociální aspekty výživyHodnocení potřeb populace pro komunitní intervenceMetody hodnocení výživové spotřebyDatabáze složení potravinVýživa v ohrožujících situacíchProgramy potravinové pomociRole mezinárodních organizací v humanitární a potravinové pomociDesign komunitní výživové intervence, cíle, metody, indikátoryMonitoring a evaluace komunitní výživové intervenceManagement komunitní intervenceZískávání zdrojů pro komunitní intervencePrevence chronických neinfekčních nemocí hromadného výskytuProblematika komunitní výživy u kulturně odlišných skupinDefinice potravinové a výživové politiky.Spotřeba potravin v ekonomických a politických souvislostech.Potravinový koš.Potřeba potravin pro jednotlivé skupiny obyvatelstva.Zabezpečení potravinami.Ekonomické nástroje výživové politiky.Odpovědnost za jednotlivé části výživové politiky.Úloha jednotlivých státních a komunitních sektorů ve výživové politice.ociální aspekty výživové politiky.Výživová politika a její úloha v podpoře zdraví populace.Výživová politika WHO a zemí EU.Implementace výživové politiky.Monitoring a evaluace účinnosti výživové politiky.Codex alimentarius.EU a právní normy v oblasti výživy a potravin.

Literatura

Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice L. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227. ISBN 9781437722338. infoÚvod do komunitního ošetřovatelství. Edited by Darja Jarošová. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 99 s. ISBN 978-80-247-2150-7. infoMUŽÍK, Vladislav , Martin FOREJT , Halina MATĚJOVÁ , Leona MUŽÍKOVÁ , Eva GOTTVALDOVÁ , Karolína HLAVATÁ , Alexandra KOŠŤÁLOVÁ , Lenka KUBRICHTOVÁ, Hana SOVINOVÁ a Leona ŠKALOUDOVÁ . Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. 1. vyd. Brno: Paido, 2007. 152 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 978-80-7315-156-0. infoNIX, Staci. Williams' basic nutrition and diet therapy. 12th ed. St. Louis: Elsevier Mosby, 2005. xxii, 454. ISBN 0-323-02602-8. infoZdraví 21. Výklad základních pojmů. Úvod do evropské zdravotní strategie :zdraví pro všechny v 21. století. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví, 2004. 160 s. ISBN 80-85047-33-0. infoZdraví 21. Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR - Zdraví pro všechny v 21. století :projednán vládou České republiky dne 30. října 2002 - usnesení vlády č. 1046. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR, 2003. 124 s. ISBN 80-85047-99-3. infoBRÁZDOVÁ, Zuzana a Jindřich FIALA . Dietary guidelines in the Czech Republic. 1. vyd. Brno: MU LF, 1998. 247 s. Acta Facultatis Medicae Universitas Masarykianae. ISBN 80-210-1956-5. infoManuál prevence v lékařské praxi 6 :prevence poruch zdraví dětí a mládeže. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998. 140 s. ISBN 80-7071-108-6. infoOSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.], 1992. 85 s. info

Požadavky

MNKV0822c Komunitní výživa II - cv.

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

Mgr. Veronika Březkováprof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.MVDr. Halina Matějová