Předmět Nutriční epidemiologie - cvičení (MNNE081c)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNNE081c - Nutriční epidemiologie - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Nutriční epidemiologie se zaměřuje na vztah mezi výživou a výskytem nemocí. Základním východiskem je dobré zvládnutí obecných principů epidemiologických studií, což dále rozvíjejí již specifické metodické přístupy pro hodnocení nejrůznějších parametrů stravy a výživy. Konkrétním výsledkem využití adekvátních metodických přístupů je potom vyhodnocení vztahu výživy k riziku k nejvýznamnějších konkrétních skupin nemocí, jako jsou kardiovaskulární, rakovina, diabetes, osteoporóza a další, a schopnost vymezit příslušné rizikové i protektivní faktory odpovídající aktuálnímu stavu poznání. V rámci zvládnutí předmětu se předpokládá znalost veškerých podstatných teoretických principů a poznatků, ale rovněž praktické zvládnutí metodiky týkající se individuálního hodnocení výživy, zejména ve smyslu anamnestických metod hodnocení charakteristiky stravy, ale i metod hodnocení výživového stavu.
Osnova
1) Epidemiologická metodologie - pochopení epidemiologických studií při jejich provádění a hodnocení, včetně úzké vazby na medicínu založenou na důkazu (epidemiologické ukazatele, deskriptivní studie, studie případů a kontrol, kohoutové studie, intervenční studie, hodnocení výsledků epidemiologických studií, screening, základy EBM)2)Úvod do nutriční epidemiologie: co je nutriční epidemiologie a čím se zabývá, historický vývoj a poznatky, současná nutriční epidemiologie - přehled o rozsahu, zaměření a metodice oboru, hlavní aktuální směry a cíle. Typické nutričně-epidemiologické problémy v historii a nyní.3) Základní složky výživy (strava, potraviny, živiny, další součásti různého původu), zdroje variability ve výživě. Komplexnost výživových faktorů, faktory rizikové a protektivní.4)Klíčové rysy epidemiologických studií: typy jejich uspořádání (design), způsoby hodnocení expozice, analýza a interpretace dat, faktory kvality a validity.5)Komplexní přehled možných způsobů získávání údajů týkajících se výživy člověka – Nutriční hodnocení skupinová, individuální, zaměřená na skladbu stravy, na důsledky antropometrické, laboratorní, klinické. Přehled možných způsobů získávání dat o výskytu nemocí.6)Metody hodnocení stravy – dietary assessment. Metody retrospektivní: frekvenční metody, recall, výživové zvyklosti, preference, výživová anamnéza, kombinované a stručné metody. Metody prospektivní Jedno- či více-denní záznam. Reálně využitelný nutriční software a jeho praktické použití.7)Antropometrické metody a indikátory nutričního stavu8)Význam energie v nutriční epidemiologii. Příjem a výdej, energetický metabolismus. Význam pohybové aktivity. Metody hodnocení.9)Biochemické indikátory nutričního stavu10)Alkohol11)Výživa a kardiovaskulární nemoci12)Výživa a a rakovina13)Nutriční epidemiologie a výživová doporučení
Literatura
WILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2013. p. ;. ISBN 9780199754038. infoWILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 2nd ed. New York: Oxford University Press, 1998. xiv, 514 p. ISBN 0195122976. info
Požadavky
MNAB0711s Aplikovaná biochemie
Garant
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Vyučující
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.Mgr. Jana Fialová, Ph.D.Mgr. Martin Forejt, Ph.D.prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.MUDr. Zdeněk PluháčekMUDr. Pavel ŘimákMUDr. Veronika Šikolovádoc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.Ing. Iva Šmídová, Ph.D.RNDr. Jiří Totušek, CSc.MVDr. Halina Matějová