Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nutriční epidemiologie - přednáška (MNNE081p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNNE081p - Nutriční epidemiologie - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Nutriční epidemiologie se zaměřuje na vztah mezi výživou a výskytem nemocí. Základním východiskem je dobré zvládnutí obecných principů epidemiologických studií, což dále rozvíjejí již specifické metodické přístupy pro hodnocení nejrůznějších parametrů stravy a výživy. Konkrétním výsledkem využití adekvátních metodických přístupů je potom vyhodnocení vztahu výživy k riziku k nejvýznamnějších konkrétních skupin nemocí, jako jsou kardiovaskulární, rakovina, diabetes, osteoporóza a další, a schopnost vymezit příslušné rizikové i protektivní faktory odpovídající aktuálnímu stavu poznání. V rámci zvládnutí předmětu se předpokládá znalost veškerých podstatných teoretických principů a poznatků, ale rovněž praktické zvládnutí metodiky týkající se individuálního hodnocení výživy, zejména ve smyslu anamnestických metod hodnocení charakteristiky stravy, ale i metod hodnocení výživového stavu.

Osnova

1) Epidemiologická metodologie - pochopení epidemiologických studií při jejich provádění a hodnocení, včetně úzké vazby na medicínu založenou na důkazu (epidemiologické ukazatele, deskriptivní studie, studie případů a kontrol, kohoutové studie, intervenční studie, hodnocení výsledků epidemiologických studií, screening, základy EBM).2) Úvod do nutriční epidemiologie: co je nutriční epidemiologie a čím se zabývá, historický vývoj a poznatky, současná nutriční epidemiologie - přehled o rozsahu, zaměření a metodice oboru, hlavní aktuální směry a cíle. Typické nutričně-epidemiologické problémy v historii a nyní.3) Základní složky výživy (strava, potraviny, živiny, další součásti různého původu), zdroje variability ve výživě. Komplexnost výživových faktorů, faktory rizikové a protektivní.4) Klíčové rysy epidemiologických studií: typy jejich uspořádání (design), způsoby hodnocení expozice, analýzaa interpretace dat, faktory kvality a validity.5) Komplexní přehled možných způsobů získávání údajů týkajících se výživy člověka – Nutriční hodnocení skupinová, individuální, zaměřená na skladbu stravy, na důsledky antropometrické, laboratorní, klinické. Přehled možných způsobů získávání dat o výskytu nemocí.6) Metody hodnocení stravy – dietary assessment. Metody retrospektivní: frekvenční metody, recall, výživové zvyklosti, preference, výživová anamnéza, kombinované a stručné metody. Metody prospektivní. Jedno- či více-denní záznam. Reálně využitelný nutriční software a jeho praktické použití.7) Antropometrické metody a indikátory nutričního stavu.8) Význam energie v nutriční epidemiologii. Příjem a výdej, energetický metabolismus. Význam pohybové aktivity. Metody hodnocení.9) Biochemické indikátory nutričního stavu10) Alkohol11) Výživa a kardiovaskulární nemoci12) Výživa a rakovina13) Nutriční epidemiologie a výživová doporučení

Literatura

WILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2013. p. ;. ISBN 9780199754038. infoKUDLOVÁ, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Univerzita Karlova, 2009. ISBN 9788024617350. infoVýkladový slovník epidemiologické terminologie. Edited by Jan Šejda - Zdeněk Šmerhovský - Dana Göpfertová. Vyd. 1. Praha: GRADA Publishing, 2005. 120 s. ISBN 80-247. infoManuál prevence v lékařské praxi 9 :hodnocení zdravotního stavu, přístupy klinické epidemiologie. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001. 63 s. ISBN 80-7071-194-9. infoKlinická epidemiologie - nedílná součást klinických rozhodovacích procesů. Edited by Vladimír Janout. 1. vyd. Praha: Grada, 1998. 145 s. ISBN 80-7169-353-7. infoWILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 2nd ed. New York: Oxford University Press, 1998. xiv, 514 p. ISBN 0195122976. info

Požadavky

MNAB0711s Aplikovaná biochemie

Garant

doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.Mgr. Jana Fialová, Ph.D.Mgr. Martin Forejt, Ph.D.prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.MUDr. Zdeněk PluháčekMUDr. Pavel ŘimákMUDr. Veronika Šikolovádoc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.Ing. Iva Šmídová, Ph.D.RNDr. Jiří Totušek, CSc.MVDr. Halina Matějová