Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obezitologie I - cvičení (MNOB0921c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNOB0921c - Obezitologie I - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti budou seznámeni s historií obezity, epidemiologií, prevencí, s faktory ovlivňujícími vznik a vývoj obezity, se zdravotními riziky plynoucími z obezity, s metabolismem živin a tkáňovým metabolismem,s příjmem tekutin a spánkem u obézních lidí, se způsoby zjišťování výživové spotřeby, způsoby hodnocení výživového stavu a přehledem vyšetření v obezitologii,psychologií a kognitivně behaviorálním přístupem.

Osnova

1)Vymezení pojmů, historie obezity, epidemiologie, prevence, příčiny a zdravotní rizika obezity.2)Genetické faktory a obezita, metody genetického vyšetření u obézních.3)Makroživiny, mikroživiny a semiživiny ve výživě obézních lidí4)Obezita a příjem tekutin, volba nápojů5)Spánek a obezita6)Obezita u dětí7)Způsoby hodnocení výživového stavu, přehled jednotlivých vyšetření v obezitologii.8)Způsoby hodnocení výživové spotřeby.9)Psychologická péče, kognitivně behaviorální přístup, komunikace.

Literatura

Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Edited by Hana Kleinwächterová - Zuzana Brázdová. 2. přeprac. vyd. Brno: IDVPZ, 2001. 102 s. ISBN 80-7013-336-8. info

Požadavky

MNKV0822p Komunitní výživa II - př.

Garant

doc. MUDr. Julie Bienertová Vašků, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Julie Bienertová Vašků, Ph.D.Mgr. Martin Forejt, Ph.D.MUDr. Lenka Mičínová SáblíkováIng. Bc. et Bc. Aneta PohořaláMVDr. Halina Matějová