Předmět Výživa v gastroenterologii - přednáška (MNVG101p)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNVG101p - Výživa v gastroenterologii - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Po absolvování předmětu student bude schopen stanovit individuální nutriční potřebu u pacientů gastroenterálního traktua některé specializované postupy nutriční péče.
Osnova
1.Fyziologické, metabolické a nutriční aspekty chorob trávicího ústrojí2.Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace a prevence onemocnění trávicího traktu3.Specializované nutriční postupy při střevních vývodech a po operaci střevIndikace provedení střevního vývodu - nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy.Idiopatické léčebné možnosti, komplikace. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě.4.Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišníEtiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišnía přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety.5.Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníkuEtiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů.
Literatura
Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice L. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227. ISBN 9781437722338. infoDÍTĚ, Petr. Farmakoterapie v gastroenterologii. Praha: Galén, 2011. ISBN 9788072627042. infoKOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 184. ISBN 9788087250082. infoKlinická dietologie. Edited by Štěpán Svačina. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6. infoOnemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. Edited by Pavel Kohout - Jaroslava Pavlíčková. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008. 109 s. ISBN 978-80-903820-7-7. infoDieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. Edited by Tomáš Skřička - Pavel Kohout - Marieta Balíková. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 68 s. ISBN 978-80-903820-6-0. infoCrohnova choroba, ulcerózní kolitida. Edited by Pavel Kohout - Jaroslava Pavlíčková. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2006. 80 s. ;. ISBN 80-903820. infoLUKÁŠ, Karel. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2005. 288 s. ISBN 80-247-1283-0. infoVýživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Edited by Pavel Kohout. 1. vyd. Praha: MAXDORF, 2004. 174 s. ISBN 80-7345-023-2. infoRefluxní choroba jícnu a vředová choroba gastroduodena :diagnostika a léčba v každodenní praxi. Edited by Karel Lukáš - Tomislav Švestka. 1. vyd. Praha: TRITON, 2002. 207 s. ISBN 80-7254-309-1. info
Požadavky
MNCH0821p Chirurgie II && MNAF081p Aplikovaná farmakologie-p
Garant
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Vyučující
prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.MVDr. Halina Matějová