Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa v gastroenterologii - přednáška (MNVG101p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNVG101p - Výživa v gastroenterologii - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu student bude schopen stanovit individuální nutriční potřebu u pacientů gastroenterálního traktua některé specializované postupy nutriční péče.

Osnova

1.Fyziologické, metabolické a nutriční aspekty chorob trávicího ústrojí2.Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace a prevence onemocnění trávicího traktu3.Specializované nutriční postupy při střevních vývodech a po operaci střevIndikace provedení střevního vývodu - nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy.Idiopatické léčebné možnosti, komplikace. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě.4.Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišníEtiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišnía přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety.5.Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníkuEtiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů.

Literatura

Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice L. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227. ISBN 9781437722338. infoDÍTĚ, Petr. Farmakoterapie v gastroenterologii. Praha: Galén, 2011. ISBN 9788072627042. infoKOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 184. ISBN 9788087250082. infoKlinická dietologie. Edited by Štěpán Svačina. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6. infoOnemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. Edited by Pavel Kohout - Jaroslava Pavlíčková. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008. 109 s. ISBN 978-80-903820-7-7. infoDieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. Edited by Tomáš Skřička - Pavel Kohout - Marieta Balíková. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 68 s. ISBN 978-80-903820-6-0. infoCrohnova choroba, ulcerózní kolitida. Edited by Pavel Kohout - Jaroslava Pavlíčková. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2006. 80 s. ;. ISBN 80-903820. infoLUKÁŠ, Karel. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2005. 288 s. ISBN 80-247-1283-0. infoVýživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Edited by Pavel Kohout. 1. vyd. Praha: MAXDORF, 2004. 174 s. ISBN 80-7345-023-2. infoRefluxní choroba jícnu a vředová choroba gastroduodena :diagnostika a léčba v každodenní praxi. Edited by Karel Lukáš - Tomislav Švestka. 1. vyd. Praha: TRITON, 2002. 207 s. ISBN 80-7254-309-1. info

Požadavky

MNCH0821p Chirurgie II && MNAF081p Aplikovaná farmakologie-p

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.MVDr. Halina Matějová