Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie duševního vývoje (MPDV071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPDV071 - Psychologie duševního vývoje, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen: porozumět jednotlivým vývojovým stádiím vývoje dítěte; interpretovat znalosti o změnách ve vývoji jednotlivých psychických funkcí u dětí; použít informace o postupných změnách vývoje psychiky v individuálním přístupu k výchově a vzdělávání dětí;

Osnova

1. Metody vývojové psychologie a varianty jejich aplikace.2. Vývoj poznávacích procesů: Změny čivosti, vnímání a pozornosti. Kognitivní styly.3. Vývojové změny paměti. Jejich dopad na jednotlivé i globální kvality fixace. Organicky podmíněné poruchy učení.4. Fáze a základní koncepce rozvoje myšlení (Vygotský, Piaget aj.). Charakter vývojových změn v chápání vztahů a řešení problémů.5. Vývoj a funkce obrazotvornosti v procesu vývoje psychiky.Vývojově psychologické aspekty hodnocení dětské kresby.6. Vývoj citových procesů: Vývojové projevy diferenciace a integrace emocionality. Vývoj a teorie hrové aktivity.7. Vývoj volních procesů: Charakteristické změny motivace v průběhu dětství a dospívání.8. Vývoj interpersonální interakce a vývojové aspekty formování postojů a rolí (odrážení sociálního prostředí, rodinná atmosféra, funkce členů rodiny v procesu vývoje, vývojové změny faktorů a aspektů socializace, vývoj skupinových vztahů, funkce identifikace a introjekce ve vývoji osobnosti, dynamika získávání pozic, hoši a dívky).9. Vývoj sebeuvědomování a sebepoznávání osobnosti (koncepce a faktory vývojových změn Jáství. Základní pojmy osobnosti a rozdílné přístupy k poznávání individuality.).10. Charakter vývojových změn sebepojetí a sebehodnocení osobnosti (východiska, vývojové styly ego-identity, kvality sebeocenění).11. Vývoj sebeaktualizace a seberealizace osobnosti (rozvoj zájmů a aspektů profesionální orientace). 12. Proces integrace vzdělanosti (kognitivní disonance, intuice, rozhodování a tvořivost). 13. Vývoj jazykových schopností.

Literatura

povinná literaturaVývojová psychologie :dětství a dospívání. ISBN 9788024621531. info

Garant

Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Krása, Ph.D.PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.