Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gynekologie a porodnictví (MPGP071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPGP071 - Gynekologie a porodnictví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu gynekologie a porodnictví je osvojení si potřebných teoretických znalostí v oblasti prevence, diagnostiky a léčby nemocí ženského reprodukčního systému. Obsah předmětu zaručuje studentům pochopení a dostatečné teoretické znalosti v epidemiologii, patogenezi, diagnostice a prevenci nejdůležitějších patologických stavů v gynekologii a porodnictví. Poskytuje dostatečný přehled absolventa v otázkách reprodukčního zdraví, plánování rodičovství, diagnostice a léčbě neplodnosti a péči o matku v průběhu gravidity. Zvýšená pozornost je věnována prevenci a vyhledávání reprodukčních poruch. Obsah přípravy je určen sylabem a je jasně a konkrétně definován před zahájením výuky. Teoretická příprava zahrnuje přednášky a samostudium.

Osnova

Výuka předmětu je strukturována do níže uvedených a vzájemně provázaných tématických celků potřebných k získání dostatečných znalosti v následujících oblastech oboru gynekologie a porodnictví:Porodnictví Oplodnění a vývoj oplodněného vejce. Diagnostika těhotenství. Porodní cesty tvrdé a měkké. Uložení plodu na konci těhotenství. Prenatální péče. Porodní mechanismus při porodu plodu v poloze podélné hlavičkou. Poloha plodu koncem pánevním - příčiny, diagnostika, mechanismus porodu. Polohy šikmé a příčné. Vícečetná těhotenství. Hypertenzní nemoci v těhotenství, preeklampsie, eklampsie. Poruchy růstu plodu. Vrozené vývojové anomálie plodu. Rh-izoimunizace. Předčasný porod, příčiny, klinický průběh. Mimoděložní těhotenství - příčiny, klinický průběh, diagnostika. Hypoxický novorozenec. Placenta preavia. Abrupce placenty. Puerperální infekce. Mateřská morbidita a mortalita. Perinatální mortalita a moridita. Poruchy odlučování a vypuzování lůžka, řešení. Děložní atonie po porodu. Prenatální diagnostika.Gynekologie Menstruační cyklus a jeho regulace Gynekologické vyšetření Laparoskopie, hysteroskopie. Endokrinní funkce ovaria, ovariální hormony. Amenorrhoea. Puberta, vývoj sekundáIních pohlavních znaků. Poruchy menstruačního cyklu. Gynekologické záněty - etiologie, patofyziologie. Sexuálně přenosné choroby. Endometriosis genitální a extragenitální. Sterilita, infertilita - příčiny, význam. Principy asistované reprodukce. Antikoncepce. Nezhoubné a zhoubné novotvary rodidel. Inkontinence moči - dělení. Hormonální terapie v gynekologii - zásady, dávkování. Benigní a maligní onemocnění prsu. Chronická pánevní bolest. Estrogen-deficitní syndrom.

Literatura

Základy gynekologie a porodnictví :pro posluchače lékařské fakulty. Edited by Milan Kudela. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. 270 s. :. ISBN 80-244-0837-6. infoROZTOČIL, Aleš. Porodnictví. Brno: IDVPZ, 2001. infoROB, Lukáš, Alois MARTAN a Karel CITTERBART. Gynekologie. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2008. xxiv, 319. ISBN 978-80-7262-501-7. info

Garant

prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBA

Vyučující

doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc.MUDr. Ingrid RejdováMUDr. Petr Janků, Ph.D.prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBA