Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurologie (MPNE081)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPNE081 - Neurologie, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:porozumět a vysvětlit základními principy anatomického a funkčního uspořádání nervového systému. Základy klinického neurologického vyšetření, základy neurologické topiky a syndromologie, základní topické neurologické syndromy.použít informace o neurologickém chorobopise ke stanovení diferenciální diagnostiky ;vytvořit samostatně strukturu vyšetření, aplikaci základních vyšetřovacích metod v neurologii, jejich indikace, kontraindikace, komplikace;předkládat odůvodněná (argumentačně promyšlená, racionální) rozhodnutí o základních skupinách onemocnění nervového systému v dětství a v dospělosti (cévní mozkové příhody, epilepsie, vertebrogenní, nervosvalová, demyelinizační, neurodegenerativní a metabolická onemocnění, neurotraumata, neuroinfekce): teoretická východiska, přehled současné diagnostiky a terapie, typické kasuistiky;interpretovat vše v kontextu klinicko-paraklinické korelace.

Osnova

1.Neuron, stavba nervové buňky. Princip vzniku a vedení vzruchu. Stavba centrálního a periferního nervového systému.2.Funkce mozkových hemisfér. Cévní zásobení mozku. Podstata mozkové ischémie a hemoragie. Příznaky cévních mozkových příhod ischemických a hemoragických.3.Synapse a neurotransmitery. Fyziologické a patologické fungování synapsí. Stavba a funkce mozkové kůry. Epilepsie a epileptické syndromy.4.Stavba a funkce bazálních ganglií. Extrapyramidová onemocnění.5.Stavba a funkce mozečku. Struktury mozkového kmene. Mozečkové syndromy, kmenové syndromy.6.Stavba a funkce hřbetní míchy. Míšní syndromy. Poruchy motoriky a sensitivity způsobené míšními lézemi.7.Stavba a funkce páteře. Vertebrogenní onemocnění.

Literatura

Tyrlíková I., a spol. Neurologie pro sestry, IPVDZ Brno 2003 (2nd edition)

Požadavky

MPVL0731 Vnitřní lékařství I && MPCH0721 Chirurgie I

Garant

prof. MUDr. Irena Rektorová, Ph.D.

Vyučující

prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D.prof. MUDr. Milan Brázdil, Ph.D.prof. MUDr. Ivan Rektor, CSc.prof. MUDr. Irena Rektorová, Ph.D.Jana AberlováAmit Suresh Khairnar, Ph.D.