Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patopsychologie (MPPA091)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPPA091 - Patopsychologie, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po úspěšném absolvování předmětu bude student umět popsat základy disciplíny a reprodukovat názory sdílené členy komunity poradenských a klinických psychologů v České republice.Student bude schopen vysvětlit všeobecně akceptovaný systém pojmů, teoretické předpoklady a empirické souvislosti. Bude schopen reprodukovat normy, modely a metafory, které jsou obsaženy v metodologii předmětu. Bude umět citovat paradigmatické příklady.

Osnova

Předmět a význam patopsychologie. Vztah mezi patopsychologií a psychopatologií; patopsychologie v psychologii.Příčiny duševních poruch.Dědičnost psychických vlastností a vlivy prostředí. Otázka normality. Psychologie handicapu. Handicap a osobnost. Specifické rysy osobnosti postiženého jedince.Poruchy psychických funkcí. Poruchy kognitivních procesů.Poruchy vnímání.Poruchy paměti. Poruchy myšlení. Poruchy řečiPoruchy emocí a motivace. Poruchy emocí. Poruchy pudů. Poruchy vůlePoruchy vědomí a pozornosti. Kvantitativní poruchy vědomí. Kvalitativní poruchy vědomí. Poruchy pozornosti.Psychologické vyšetřeníPsychologická problematika neurologických onemocnění.Syndrom DMO.Syndrom hyperaktivity.Epilepsie.Traumatické poškození mozkuProblematika zdravotně postižených.Vliv zrakového postižení na osobnost.Vliv sluchového postižení na osobnost.Vliv tělesného postižení na osobnostBehaviorální poruchy.Demence.Mentální retardace.Pervazivní vývojové poruchy. Autismus.Schizofrenie.Poruchy nálad, afektivní poruchy.Neurotické poruchy.Poruchy příjmu potravy.Sebevražedné jednání.Poruchy osobnosti.Agresivní chování.Problémy spojené s životním stylem – závislostiProblematika sociální patologie.Problémy spojené s nevhodným působením rodiny.Problémy vyvolané negativním působením společnosti.

Literatura

povinná literaturaPsychopatologie pro pomáhající profese. Edited by Marie Vágnerová. Vyd. 4., rozš. a přeprac. Praha: Portál, 2008. 870 s. ISBN 978-80-7367-414-4. infodoporučená literaturaSTIEGLITZ, Rolf-Dieter. Diagnostik und Klassifikation in der Psychiatrie. 1. Aufl. Stuttgart: Verlag W.Kohlhammer, 2008. 206 s. ISBN 978-3-17-018944-7.VÁGNEROVÁ, Marie. Variabilita a patologie psychického vývoje. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1993. 187 s. ISBN 80-7066-797-4. info

Požadavky

Nepředpokládá se znalost témat jiných předmětů.

Garant

Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Evžen Řehulka, CSc.PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.