Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prevence ve stomatologii (MPPS081)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPPS081 - Prevence ve stomatologii, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Náplň oboru: Studenti se učí etiologii a prevenci zubního kazu a parodontopatií azákladům orální hygieny a jejímu významu pro udržování zdraví jedince.základní cíle výuky předmětu: Studenti získávají znalosti o příčinách zubního kazu aparodontopatií, učí se prevenci a terapii těchto chorob se zaměřením na základní profylaktické postupy.

Osnova

hlavní náplň předmětu: Cílem výuky je seznámit studenty s významem orální hygieny,příčinami zubního kazu a parodontopatií. Je zdůrazněn význam epidemiologických studií.Seznamují se s metodami vedoucími ke zvýšení odolnosti skloviny, zásadám správné výživy a zásadám terapie v parodontologii.způsob kontroly: seminární práce, zápočetPrevence ve stomatologii přednáškyPreventivní zubní lékařství, vymezení předmětu WHO-cíle do roku 2020, prevence primární, sekundární, terciální. Parodont, anatomické poměry. Mikrobiální povlak, zubní kámen, role při vzniku parodontopatií. Základní pojmy v epidemiologii zubního kazu a parodontopatií, indexy. Prevalence, incidence, susceptibility, experience, OHI-S, CPITN, SBI, FBI.. Indexy plaku: PI-Sillness-Loe, PI-Quingley-Hein. Měření hloubky chobotu, BoP. Teorie zubního kazu. Časná léze, RTG diagnostika. Zubní kaz, iatrogenní poškození v záchovné stomatologii. Epidemiologie zubního kazu, indexy. Význam fluoru v prevenci zubního kazu. Endogenní metody prevence fluorem. Exogenní metody prevence fluorem. Výživa v prevenci zubního kazu. Preventivní programy. Preventivní aspekty v ortopedické stomatologii. Preventivní aspekty v chirurgické stomatologii (epidemiologie nádorů, prekanceróz, AIDS). Diagnostika zubního kazu, epidemiologie.

Literatura

Kovalová, E., Čierný M.: Orálna hygiéna. 1994, Prešov, ZürichŠkach, M., Kostlán,J., a kol.: Onemocnění parodontu. Praha 1977, AvicenumMurray J.J.: Prevention of dental disease 2nd edition 1989 Oxford University pressKilian, J. a kol.: Prevence ve stomatologii. 1999, Galén a KU Praha, nakladatelstvíHarris N.O., Christen A.G.: Primary preventive dentistry 3 rd edition,Appleton,Lange

Garant

prof. MUDr. Martina Kukletová, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Antonín Fassmann, CSc.doc. MUDr. Zdenka Halačková, CSc.prof. MUDr. Martina Kukletová, CSc.MUDr. Jarmila KuklováMUDr. Marta Svobodováprof. MUDr. Jiří Vaněk, CSc.MUDr. Sonia Bartáková, Ph.D.Milena Prudíková