Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie I (MTCH0121)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTCH0121 - Chirurgie I, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Chirurgie je základním medicínským oborem. Cílem předmětu je získat základní vědomosti z oboru chirurgie. V rámci přednášek a seminářů je kladen důraz na správnou identifikaciproblémů chirurgického pacienta, znalost příčin, projevů, diagnostických a terapeutickýchpostupů při vybraných, nejčastěji se vyskytujících onemocněních, náhlých a šokových stavecha poraněních, které jsou základním pilířem předmětu a důležitým aspektem pro pochopenípotřeb pacientů s chirurgickým onemocněním. Obsah studia bude zaměřen na základní aspecifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s chirurgickým onemocněním (vyšetřovacímetody, léčebné postupy, předoperační a pooperační péči, edukace, speciální péče o drény,péče o akutní a chronické rány a stomie). Součástí výuky je poznat náplň práce chirurgickéhopracoviště, ambulantní a lůžkové péče, jejich návaznost, spolupráce s praktickými lékaři apracovišti ostatních oborů. Po absolvování předmětu bude student schopen rozpoznatpříznaky jednotlivých chorob a v rámci své specializace také event. terapeuticky zasáhnout.Bude schopen u akutních stavů poskytnout kvalifikovanou první pomoc. Studijní předmět jekoncipován jako prohlubující a rozšiřující vzhledem k náplni magisterského studia. Součástívýuky jsou přednášky, semináře, cvičení – výuka probíhá v odborné učebně chirurgickékliniky, na tuto výuku navazují stáže a odborná praxe na oddělení.

Osnova

Koncepce oboru chirurgie. Hlavní úkoly chirurga.Předoperační příprava, předoperační péče, komplikace. Obecná a zvláštní /specializovaná/ příprava nemocných k operaci.Základní prevence pooperačních komplikací z hlediska jejich nejčastějších příčin.Pojmy antisepse, asepse, dezinfekce, sterilizace. Operační sál, oddělení, příprava operačního pole, operatéra a jeho asistencí.Anestézie. Podstata znecitlivění, fyziologie bolesti, tlumení bolesti. Chirurgie bolesti.Komplikace v průběhu narkózy a po ní. Intubace, demonstrace.Základní informace o vnitřním prostředí a jeho kompenzaci po operačních výkonech v celkové anestézii.Chirurgie hlavy. Úrazy hlavy a mozku.Chirurgie štítné žlázy.Onemocnění příštítných tělísek.Chirurgie plic, mediastina.Nádory mezihrudí, poranění hrudníku a nitrohrudních orgánů.Chirurgie srdce. Mimotělní oběh, hypotermie, vady velkých cév a srdce, možnosti chirurgické léčby. Současné možnosti léčby ischemické choroby srdce, transplantace srdce, srdce a plic.Chirurgie jícnu.Chirurgie gastroduodena. Poranění žaludku, cizí tělesa žaludku, vředová choroba žaludkua dvanáctníku.Chirurgie žlučníku a žlučových cest. Možnosti laparoskopických operací na žlučníku ažlučových cestách.Chirurgie prsní žlázy.Chirurgie jater.

Literatura

Brightbill F.S. Corneal Surgery: Theory, Technique and Tissue. 2009. ISBN 0323048358Youngson R.M. Surgery Book: An Illustrated Guide to 73 of th Most Common Operations.Tjandra J., Clunie G.J.A., Kaye A.H. Textbook of Surgery. 2008. ISBN 0470757795.

Garant

prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M.

Vyučující

prof. MUDr. Zdeněk Kala, CSc.Hana Baráčková