Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dermatologie - seminář (MTDE011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTDE011 - Dermatologie - seminář, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky je poskytnout posluchačům základní znalosti z oboru dermatovenerologie, aby byli schopni ohodnotit rozsah a závažnost kožních změn, se kterými se setkají při výkonu svého povolání. Zejména se musí naučit odlišit drobné nevýznamné kožní vady od chorob, které vyžadují vyšetření a léčbu odborným lékařem.

Osnova

První část přednášek je zaměřena na obecnou problematiku, tj. strukturu a funkce kůže, hygienu zdravé a nemocné kůže, základní morfologii, vyšetřovací metody a léčebné postupy v dermatologii se zdůrazněním zevní terapie. Ve speciální části jsou za pomoci obrazové dokumentace rozebírána zejména hnisavá, mykotická, virová a parazitární onemocnění kůže, lékové exantémy, ekzémová onemocnění, psoriáza, projevy chronické venózní insuficience a kožní nádory. Závěr je věnován sexuálně přenosným chorobám včetně AIDS. Zvláštní důraz je kladen na choroby s možným postižením oka a na dermatózy v obličejové oblasti.

Literatura

Habif P.T. Clinical Dermatology. Elsevier, 2010. ISBN 0323080375.Gawkrodger D.J. Dermatology. Elsevier Limited, 2008. ISBN 0702047937.Weller R., Hunter J., Savin J., Dahl M.: Clinical Dermatology. 2008, Blackwell publishing.Maibach H.I., Bashir S.J., McKibbon A. Evidence-Based Dermatology. BC Decker Inc, 2002. ISBN 1-55009-172-7.

Garant

prof. MUDr. Vladimír Vašků, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Vladimír Vašků, CSc.doc. MUDr. Eliška Dastychová, CSc.doc. MUDr. Jarmila Rulcová, CSc.Bc. Dagmar Němečková