Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preventivní lékařství I (MTPL0121)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTPL0121 - Preventivní lékařství I, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po ukončení předmětu student vysvětlí vztahy člověka a prostředí, jeho faktory fyzikální, chemické, biologické a psychosociální, a jejich vzájemné interakce. Bude schopen vysvětlit význam adaptace a jejího posilování pro podporu pozitivního rozvoje zdraví jednotlivců i populace;Identifikuje základní mechanismuy působení hlavních faktorů životního a pracovního prostředí na člověka, jejich účinků zdraví a jeho poškození: hluk, záření, mikroklima, světlo, biologické rytmy. Bude schopen odvodit možnosti preventivních opatření v oblasti čistoty ovzduší, vody, odpadů, pracovního a obytného prostředí. Bude schopen chápat a vysvětlit různé druhy prevence, jejich cíle a metody jejich realizace.

Osnova

1.ČLOVĚK A PROSTŘEDÍFyzikální, biologické, chemické a sociální faktory v makroprostoru a mikroprostoru člověke. Jejich interakce.Adaptační a kompenzační mechanismy zajišťující homeostázuPojem zdraví a nemoci, jejich determinanty.2.PREVENCEVýznam primární a sekundární prevence pro populační zdravíHlavní preventivní programy ve světě a v ČR.3.ZVUK A HLUKVýznam akustických vjemů při vnímání prostředí.Hluk, jeho škodlivé a rušivé účinky na organismus.Nemoci související s expozicí hlukuZásady tvorby normativů pro posouzení expozice hluku.Protihluková opatření4.SVĚTLO A OSVĚTLENÍFyziologie vidění ve vztahu k tvorbě optimálních světelných podmínek v pracovním prostředí.Fyziologický význam barev.Zásady hygieny osvětlení při práci s počítačem.5.IONIZUJÍCÍ A NEIONIZUJICÍ ZÁŘENÍDruhy ionizujícího záření a jejich zdroje.Nemoci z ozáření. Zásady preventivních opatření.Druhy neionizujícího záření a jejich zdrojeÚčinky vybraných typů záření na člověka. Zásady prevence.6.KOMPLEX KLIMATICKÝCH PODMÍNEKTermoregulační mechanismy a zdravotní následky jejichselhání. Horké provozy. Zásady pitného režimu.Dlouhodobě a krátkodobě únosná termická zátěž.Expozice chladu.7.BIOLOGICKÉ RYTMY A JEJICH VÝZNAM PRO PRÁCI A ODPOČINEKDruhy biologické rytmicity, souvislosti s kolísáním výkonnosti člověka.Směnná práce jako rizikový faktor pro zdraví.Význam aktivního a pasivního odpočinku. Hygiena spánku.8.OVZDUŠÍ A ZDRAVÍZevní ovzduší a jeho nejčastější chemické kontaminanty.Smog- jeho druhy. Zdravotní následky expozice chemickýmkontaminantům zevního ovzduší.9.BYDLENÍ A ZDRAVÍDruhy chemických kontaminantů vnitřního ovzduší a jejichzdroje. Zdravotní následky expozice.Biologická kontaminace vnitřních prostor a její vliv na zdraví exponovaných.Větrání a jeho význam.10.VODA A ZDRAVÍCharakteristika pitné vody. Závazné a stanovené ukazatele v normách pro pitnou vodu. Zvláštní požadavky na vodu prokojence. Stopové prvky ve vodě a jejich význam pro zdraví.Zdravotní následky konzumace vody nevyhovující požadavkům normy.Zásady hygienické ochrany zdrojů vody.11.ODPADY A ZDRAVÍDruhy a zdroje odpadů. Rizika pro člověka.Hlavní zásady bezpečné likvidace odpadů.12.CHEMIZACE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍBodové a plošné zdroje chemických xenobiotik. Globální chemizace životního prostředí.Stav životního prostředí v ČR.Experimentální sledování a hodnocení chemických látek.Metodologie epidemiologických studií.13.PRÁCE A ZDRAVÍPéče o pracovníky na rizikových pracovištích. Rizika ve zdravotnictví.14.KOUŘENÍ A ZDRAVÍEpidemiologie, prevence, léčba závislostí.

Literatura

Kotulán J et al: Preventivní lékařství I, II. Lékařská fakulta MU, 1990, 1991Provazník K. et al: Manuál prevence v lékařské praxi. 3. LF UK Praha, SZÚ Praha, 2003, 2004Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. ;. ISBN 9788025469873. info

Garant

doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.