Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lékařské terminologie I - seminář (VLLT0121s)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VLLT0121s - Základy lékařské terminologie I - seminář, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obecná charakteristika předmětu:Řecko-latinská lékařská terminologie je jedním z relevantních prostředků získání cílových vědomostí medika. Výuka má teoreticko-praktický ráz a je koncipována jako propedeutický kurs sui generis, uvádějící posluchače do studia medicíny prostřednictvím jejího jazyka.Obsah výuky je stejně jako soubor znalostí postulovaných u zkoušky určován výlučně potřebami oboru a lékařské praxe. Především zprostředkuje ty znalosti latiny, příp. řečtiny, které umožní studentovi rychle a účelně zvládnout významovou stránku termínů, jejich gramatickou formu a slovotvornou strukturu. Současně poskytuje systematický návod k samostatnému řešení běžných terminologických problémů spočívajících v porozumění odborným obsahům a tvorbě lékařských pojmů. Kromě toho otevírá pohled na širší historické a lingvistické základy lékařské terminologie i její všeobecné teoretické souvislosti.Výstupy z učení:Na konci tohoto kurzu bude student schopen:používat latinskou a řecko-latinskou lékařskou terminologii jazykově korektně a s pochopením významu jednotlivých termínů;poznat a vysvětlit gramatické prostředky a pravidla relevantní pro osvojení řecko-latinské lékařské terminologie;určit syntaktickou strukturu víceslovných termínů;rozeznat sémantickou stavbu anatomických a klinických jednoslovných termínů;vytvářet odvozená a složená slova pomocí nejčastěji užívaných slovotvorných prostředků;překládat vybrané výrazy z anatomie a preklinických a klinických disciplín.

Osnova

Rozpis výuky - seminář:1. týden: Úvod do studia předmětu: význam a obsah výuky, metodické pokyny, studijní literatura. Charakteristika grafické a zvukové podoby latiny, pravidla výslovnosti, vybrané řecké hlásky a jejich přepis do latiny. Základní jmenné kategorie a jejich specifika v medicínské terminologii. Latinská a řecká substantiva I. deklinace (a-kmeny), adjektiva I. deklinace.2. týden: Latinská a řecká substantiva II. deklinace (o-kmeny), adjektiva I. a. II. deklinace. Syntaktická struktura víceslovných termínů, shodný a neshodný přívlastek, slovosled.3. týden: Latinská substantiva III. deklinace (souhláskové kmeny, i-kmeny).4. týden: Opakování substantiv I.-III. deklinace a adjektiv I. a II. deklinace. Výjimky ve skloňování.5. týden: Substantiva III. deklinace řeckého původu (souhláskové kmeny, i-kmeny). Slovotvorba: názvy pro zánětlivá, nezánětlivá a nádorová onemocnění.6. týden: Doplnění ke skloňování substantiv a adjektiv I. a II. deklinace a substantiv III. deklinace.7. týden: Adjektiva III. deklinace (typ trojvýchodný, dvojvýchodný, jednovýchodný).8. týden: > Adjektiva III. deklinace – opakování a doplnění. Shody a odlišnosti ve skloňování substantiv a adjektiv III. deklinace.9. týden: Latinská substantiva IV. a V. deklinace (u-kmeny, e-kmeny). Shrnutí předložkových vazeb.10. týden: Stupňování adjektiv (pravidelné). Skloňování komparativů a superlativů.11. týden: Stupňování adjektiv (nepravidelné, neúplné, opisné). Specifika překladu komparativů a superlativů.12. týden: Opakování latinského deklinačního systému u substantiv. Specifika některých substantiv řeckého původu.13. týden: Opakování deklinačního systému adjektiv. Opakování stupňování adjektiv. Odlišnosti v používání stupňovaných tvarů adjektiv v latinské a české lékařské terminologii.14. týden: Vyřešení posledních otázek a nejasností týkajících se probrané gramatiky a lexika před testem.

Literatura

povinná literaturaMAREČKOVÁ, Elena a Hana REICHOVÁ. Úvod do lékařské terminologie. Základy latiny s přihlédnutím k řečtině. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 187 s. ISBN 978-80-210-5576-6.doporučená literaturaVEJRAŽKA, Martin a Dana SVOBODOVÁ. Terminologiae medicae IANUA. 2. vyd. Praha: Academia, 2006. 440 s. ISBN 80-200-1459-4. infoKÁBRT, Jan a Jan KÁBRT JR. Lexicon medicum. Druhé, dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2004. 1136 s. ISBN 80-7262-235-8. infoMAREČKOVÁ, Elena , Hana REICHOVÁ , Marta SEVEROVÁ , Dana SVOBODOVÁ a František ŠIMON. Latinitas medica. Lexikon nejen lékařských sentencí, citátů a rčení. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2009. 909 s. ISBN 978-80-210-4758-7. info

Požadavky

Základní znalosti latinského jazyka usnadní studium předmětu a lze je považovat za užitečnou součást vzdělanostního vybavení studenta při vstupu na fakultu, i když nejsou obligatorním předpokladem osvojování vysokoškolského učiva v úvodní fázi.

Garant

Mgr. Libor Švanda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Mazalová, Ph.D.Mgr. Kamila NovotnáMgr. Tereza ŠevčíkováMgr. Libor Švanda, Ph.D.Mgr. Soňa ŽákovskáMgr. Libor Švanda, Ph.D.Mgr. Robert Helán, Ph.D.Mgr. Kateřina Pořízková, Ph.D.PhDr. Jana VyorálkováMgr. Jozefa Artimová, Ph.D.