Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Porodnictví a gynekologie I - cvičení (VLPG0921c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VLPG0921c - Porodnictví a gynekologie I - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu gynekologie a porodnictví je osvojení si potřebných, komplexních teoretických znalostí a praktických dovedností v oblasti prevence, diagnostiky a léčby nemocí ženského reprodukčního systému. Obsah kurzu zaručuje studentům pochopení, dostatečné teoretické znalosti a základní praktické dovednosti v epidemiologii, patogenezi, diagnostice, terapii a prevenci nejdůležitějších patologických stavů v gynekologii a porodnictví. Poskytuje dostatečná přehled absolventa v otázkách reprodukčního zdraví, plánování rodičovství, diagnostice a léčbě neplodnosti a péči o matku v průběhu gravidity. Mimo jiné je vyzvednuta prevence a vyhledávání reprodukčních poruch nad vlastní léčbou nemoci. Obsah přípravy je určen sylabem a je jasně a konkrétně definován před zahájením výuky. Je strukturován v teoretický a praktický segment. Teoretická příprava zahrnuje přednášky, tématické semináře, praktickou výuku a samostudium. Výstupy ze vzdělávání u absolventa kurzu zahrnují zejména dostatečné lékařské znalosti ke sledování těhotenství, vedení porodu a řešení běžných gynekologických onemocnění. Na konci kurzu student získá dostatek praktických i teoretických informací potřebných k medicínskému rozhodování a dokáže v praxi realizovat základní vyšetřovací a léčebné postupy v oboru gynekologie a porodnictví. Studenti také získají základní klinický náhled na obor gynekologie a porodnictví.

Osnova

Diagnostika těhotenství.Porodní cesty tvrdé a měkké - pánevní roviny, měření pánve.Uložení plodu na konci těhotenství.Vyšetření těhotné ženy na konci těhotenství - zevní a vnitřní porodnické vyšetření.Prenatální péče.Porodní mechanismus při porodu plodu v poloze podélné hlavičkou.Poloha plodu koncem pánevním - příčiny, diagnostika, mechanismus porodu. Vedeníporodu koncem pánevním.Polohy šikmé a příčné. Příčiny jejich vzniku, diagnostika, průběh porodu.porodu dvojčat.Hypertenzní nemoci v těhotenství, preeklampsie, eklampsie.Choroby trofoblastu.Poruchy růstu plodu - intraterinní růstová retardace plodu. Hypotrofický novorozenec.Předčasný porod, příčiny, klinický průběh. Vedení předčasného porodu.Mimoděložní těhotenství - příčiny, klinický průběh, diagnostika, ošetření.Placenta preavia.Abrupce placenty.Puerperální infekce. Puerperální sepse.Děložní atonie po porodu a její léčení.Prenatální diagnostika.Ultrazvuk v porodnictví.GynekologieGynekologické vyšetřeníLaparoskopie v gynekologii - indikace, provedení.Hysteroskopie - indikace a provedení.Dysfunkční krvácení.Poruchy menstruačního cyklu- třídění, diagnostika.Gynekologické záněty - etiologie, patofyziologie.Endometritis, myometritis, perimetritis.Hluboký pánevní zánět.Pelveoperitonitis.Sexuálně přenosné choroby.Endometriosis genitální a extragenitální.Sterilita, infertilita - příčiny, význam, léčba sterility.Antikoncepce.Nezhoubné a zhoubné novotvary zevních rodidel a pochvy.Prekancerózy zevních rodidel a děložního čípku.Carcinoma endometrii.Nezhoubné a zhoubné novotvary myometria.Inkontinence moči - dělení. Urgentní inkontinence.Benigní onemocnění prsu.Stresová inkontinence moči - diagnostika a léčení.Chronická pánevní bolest.Maligní onemocnění prsu.Asistovaná reprodukce.

Literatura

ROZTOČIL, Aleš. Moderní gynekologie. Praha: Grada, 2011. ISBN 9788024728322. infoModerní porodnictví. Edited by Aleš Roztočil. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 405 s. ISBN 978-80-247-1941-2. infoROB, Lukáš, Alois MARTAN a Karel CITTERBART. Gynekologie. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2008. xxiv, 319. ISBN 978-80-7262-501-7. infoOATS, Jeremy a Suzanne ABRAHAM. Llewellyn-Jones fundamentals of obstetrics and gynaecology. 8th ed. New York: Mosby, 2005. x, 365 s. ISBN 0-7234-3329-1. infoZWINGER, Antonín, Jiří JELÍNEK , Pavel VENTRUBA a Vít UNZEITIG . Porodnictví. Praha: Galén, 2004. 532 s. Galén, 2004. ISBN 80-7262-257-9. infoEssential obstetrics and gynaecology. Edited by E. Malcolm Symonds - Ian M. Symonds - Robert Britton. 4th ed. Edinburgh: Churchill Livingstone, 2004. vii, 394 s. ISBN 0-443-07147-0. info

Požadavky

( VLFA0822p Farmakologie II - přednáška || VLFA0722p Farmakologie II - přednáška ) && VLCH0832c Chirurgie II - cvičení && VLDM7X1c Diagnast. zobr. metody -cvič. && VSIP0622p Interní propedeutika II-předn. && VLCP0622p Chir. propedeutika II - předn.

Garant

prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBA

Vyučující

prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBAdoc. MUDr. Igor Crha, CSc.MUDr. Romana GerychováMUDr. Lukáš HrubanMUDr. Robert Hudeček, Ph.D.doc. MUDr. Martin Huser, Ph.D.MUDr. Petr Janků, Ph.D.MUDr. Luboš Minář, Ph.D.MUDr. Ingrid Rejdovádoc. RNDr. Jana Žáková, Ph.D.Ing. Kateřina Kaderková, MBAZdeňka Kroupová