Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Porodnictví a gynekologie I - přednáška (VLPG0921p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VLPG0921p - Porodnictví a gynekologie I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Osvojení potřebných, komplexních teoretických znalostí a praktických dovedností v oblasti prevence, diagnostiky a léčby nemocí ženského reprodukčního systému. Obsah kurzu zaručuje studentům pochopení, dostatečné teoretické znalosti a základní praktické dovednosti v epidemiologii, patogenezi, diagnostice, terapii a prevenci nejdůležitějších patologických stavů v gynekologii a porodnictví. Poskytuje dostatečnýá přehled absolventa v otázkách reprodukčního zdraví, plánování rodičovství, diagnostice a léčbě neplodnosti a péči o matku v průběhu gravidity. Je vyzvednuta prevence a vyhledávání reprodukčních poruch nad vlastní léčbou nemoci. Obsah přípravy je určen sylabem a je jasně a konkrétně definován před zahájením výuky. Je strukturován v teoretický a praktický segment. Teoretická příprava zahrnuje přednášky, tématické semináře, praktickou výuku a samostudium. Výstupy ze vzdělávání u absolventa kurzu zahrnují dostatečné lékařské znalosti ke sledování těhotenství, vedení porodu a řešení běžných gynekologických onemocnění. Student získá dostatek praktických a teoretických informací potřebných k medicínskému rozhodování. Dokáže v praxi realizovat základní vyšetřovací a léčebné postupy a využívat systémy pro digitální zpracování medicínských obrazových informací a znalostní databáze. Studenti získají základní klinický náhled na obor gynekologie a porodnictví.

Osnova

Diagnostika těhotenství.Porodní cesty tvrdé a měkké - pánevní roviny, měření pánve.Uložení plodu na konci těhotenství.Vyšetření těhotné ženy na konci těhotenství - zevní a vnitřní porodnické vyšetření.Prenatální péče.Porodní mechanismus při porodu plodu v poloze podélné hlavičkou.Poloha plodu koncem pánevním - příčiny, diagnostika, mechanismus porodu. Vedeníporodu koncem pánevním.Polohy šikmé a příčné. Příčiny jejich vzniku, diagnostika, průběh porodu.porodu dvojčat.Hypertenzní nemoci v těhotenství, preeklampsie, eklampsie.Choroby trofoblastu.Poruchy růstu plodu - intraterinní růstová reterdace plodu. Hypotrofický novorozenec.Předčasný porod, příčiny, klinický průběh. Vedení předčasného porodu.Mimoděložní těhotenství - příčiny, klinický průběh, diagnostika, ošetření.Placenta preavia.Abrupce placenty.Puerperální infekce. Puerperální sepse.Děložní atonie po porodu a její léčení.Prenatální diagnostika.Ultrazvuk v porodnictví.GynekologieGynekologické vyšetřeníLaparoskopie v gynekologii - indikace, provedení.Hysteroskopie - indikace a provedení.Systémy digitálního zpracování dat, znalostní databáze.Dysfunkční krvácení.Poruchy menstruačního cyklu- třídění, diagnostika.Gynekologické záněty - etiologie, patofyziologie.Endometritis, myometritis, perimetritis.Hluboký pánevní zánět.Pelveoperitonitis.Sexuálně přenosné choroby.Endometriosis genitální a extragenitální.Sterilita, infertilita - příčiny, význam, léčba sterility.Antikoncepce.Nezhoubné a zhoubné novotvary zevních rodidel a pochvy.Prekancerózy zevních rodidel a děložního čípku.Carcinoma endometrii.Nezhoubné a zhoubné novotvary myometria.Inkontinence moči - dělení. Urgentní inkontinence.Benigní onemocnění prsu.Stresová inkontinence moči - diagnostika a léčení.Chronická pánevní bolest.Maligní onemocnění prsu.Asistovaná reprodukce.

Literatura

ZWINGER, Antonín, Jiří JELÍNEK , Pavel VENTRUBA a Vít UNZEITIG . Porodnictví. Praha: Galén, 2004. 532 s. Galén, 2004. ISBN 80-7262-257-9. infoROB, Lukáš, Alois MARTAN a Karel CITTERBART. Gynekologie. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2008. xxiv, 319. ISBN 978-80-7262-501-7. infoČECH, Evžen, Zdeněk HÁJEK, Karel MARŠÁL a Bedřich SRP. Porodnictví. 2., přepracované a doplně. Praha: Grada, 2007. 544 s. ISBN 80-247-1303-9. infoOATS, Jeremy a Suzanne ABRAHAM. Llewellyn-Jones fundamentals of obstetrics and gynaecology. 8th ed. New York: Mosby, 2005. x, 365 s. ISBN 0-7234-3329-1. infoEssential obstetrics and gynaecology. Edited by E. Malcolm Symonds - Ian M. Symonds - Robert Britton. 4th ed. Edinburgh: Churchill Livingstone, 2004. vii, 394 s. ISBN 0-443-07147-0. info

Požadavky

( VLFA0822p Farmakologie II - přednáška || VLFA0722p Farmakologie II - přednáška ) && VLCH0832c Chirurgie II - cvičení && VLDM7X1c Diagnast. zobr. metody -cvič. && VSIP0622p Interní propedeutika II-předn. && VLCP0622p Chir. propedeutika II - předn.

Garant

prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBA

Vyučující

prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBAdoc. MUDr. Igor Crha, CSc.doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc.doc. MUDr. Michal Pohanka, Ph.D.MUDr. Atanas-Ivan BelkovMUDr. Romana GerychováMUDr. Petr Janků, Ph.D.MUDr. Luboš Minář, Ph.D.MUDr. Vít Weinbergerdoc. RNDr. Jana Žáková, Ph.D.Ing. Josef Stodůlka