Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinné lékařství a geriatrie-předpr.praxe (VLRL11Xpp)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VLRL11Xpp - Rodinné lékařství a geriatrie-předpr.praxe, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po ukončení předmětu budou mít posluchači základní přehled o obecných otázkách praktického lékařství, o základních odlišnostech péče praktického lékařství a s jeho základními zásadami. Praktická část výuky probíhá přímo v ordinacích praktických lékařů – učitelů LF MU, studenti tedy získají i představu o běžném provozu ordinace.

Osnova

1. Rodinné a praktické lékařství. Vývoj, náplň oboru a používané metody práce.2. Rodina dříve a dnes. Vliv rodinného prostředí na zdraví a nemoc. Dynamika rodiny.3. Kompetence praktického lékaře v diagnostice a terapii.4. Mezioborová spolupráce ve zdravotnictví, a zvláště splupráce pracovníků jiných oborů s praktickým lékařem. Jak dosáhnout compliance.5. Problémy péče o závažné nemocné v domácím prostředí. Specifity přístupu k ošetřování nemocných s chorobami kardiovaskulárními, onkologikcými a s postiženími pohybového ústrojí.6. Zvláštnosti chorob ve stáří. Farmakologický a nefarmakologická terapie ve vyšším věku.7. Psychicky nemocný v rodině a ve zdravotnickém zařízení nepsychiatrického typu.8. První pomoc v domácnosti a na pracovišti. Vybavení domácí lékárničky a pomůcky používané pro první pomoc na zdravotnickém pracovišti neakutního typu.9. Komunikace s nemocnými. Empatie a prevence syndromu vyhoření.10. Komunikace s handicapovanými, zvláště s osobami postiženými poruchami zraku a sluchu. Specifity komunikace s nemocnými v oborech probíhajícího magisterského studia.11. Vzájemné ovlivňování zdravotního stavu a sociální situace. Komplexní domácí péče jako cesta k posílení role ambulantní péče.12. Typy ústavní sociální péče. Problémy výživy, fyzioterapie a péče o nemocné s postižením zraku v domovech důchodců.13. Výchova ke zdravému životnímu stylu, s institucemi veřejné správy a se zájmovými organizacemi pacientů a invalidů.14. Etické problémy primární péče.

Literatura

GESENHUES, Stefan a Rainer ZIESCHÉ. Vademecum lékaře :všeobecné praktické lékařství. 1. vyd. Praha: Galén, 2006. xxiii, 976. ISBN 80-7262-444-X. infoSEIFERT, Bohumil a Václav BENEŠ. Všeobecné praktické lékařství. 1. vyd. Praha: Galén, 2005. 292 s. ISBN 80-7262-369-9. infoSEIFERT, Bohumil. Primární péče. Praktické lékařství :výukový text pro studenty magisterského studia lékařství. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2004. 156 s. ISBN 80-246-0883-9. infoKUBEŠOVÁ, Hana , Josef HOLÍK a Ivana BOGROVÁ . Praktické lékařství pro magisterské studium lékařských věd. : Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta, 2002. 75 s. info

Garant

prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc.MUDr. Vlasta PolcarováAnna Kubišová