Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dermatovenerologie II - přednáška (VSDV9X22p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VSDV9X22p - Dermatovenerologie II - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu je poskytnutí aktuálního teoretického základu a klinických poznatků na úrovni doby k vybrané problematice v oboru dermatovenerologie. Zvláštní pozornost je věnována problematice ochranných funkcí kůže zprostředkovaných různými bariérovými systémy, kožní imunologii, teoretickým základům působení světla na kůži, indikacím a kontraindikacím fototerapie, základním alergickým reakcím a různým lékovým formám a jejich působení na kůži při místní aplikaci. Zaměření na maligní procesy v kůži, cévně podmíněné ulcerace, polékové exantémy, moderní přístupy v léčbě psoriázy a kortikosteroidní externa. Autoimunitní choroby puchýřnaté. Student si osvojí důkladné znalosti obecné a speciální dermatovenerologie se schopností interpretace patologického kožního nálezu, diferenciální diagnostiky kožních a pohlavních onemocnění a návrhu vhodných vyšetřovacích postupů a terapie.

Osnova

1.den: Maligní procesy v kůži. Problematika venerologie2.den: Diferenciální diagnostika ulcerací na bércích. Toxoalergické exantémy.3.den: Diferenciální diagnostika ekzémů. Moderní přístupy k léčbě psoriázy.4.den: Autoimunitní bulózní dermatózy. Kortikosteroidní externa.5.den: Kůže a autoimunita.

Literatura

BUCHVALD, J. a BUCHVALD D. Učebnica dermatovenerológie. 1. vydání. Bratislava: Slovak Academic Press, 2002. ISBN 80-89104-03-7. infoDITRICHOVÁ, Dagmar, Martina JANSOVÁ a Robert OPAVSKÝ. Repetitorium dermatovenerologie. 1. vyd. Olomouc: Epava, 2002. 304 s. ISBN 80-86297-08-X. infoFeit, J. a kol. Hypertextový atlas dermatopatologie. http://atlases.muni.czHunter, J.A.A. Clinical Dermatology. 3rd e., Blackwell Pub. 2002, ISBN: 0443071403VLAŠÍN, Zdeněk a Hana a kol. JEDLIČKOVÁ. Praktická dermatologie v obrazech a schématech. 1. vydání. Brno: Vladerma, 2001. 251 s. ISBN 80-238-6966-3. infoDermatovenerologie. Edited by Jiří Štork. 1. vyd. Praha: Galén, 2008. xv, 502, [. ISBN 978-80-7262-371-6. infoVOSMÍK, F. a kol. Dermatovenerologie. 1. vydání. Praha: Karolinum, 1999. 396 s. ISBN 80-7184-633-3. info

Požadavky

VSDV7X21c Dermatovenerologie I-c

Garant

prof. MUDr. Vladimír Vašků, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Eliška Dastychová, CSc.prof. MUDr. Věra Semrádová, CSc.doc. MUDr. Hana Jedličková, Ph.D.MUDr. Miroslav Nečas, Ph.D.prof. MUDr. Věra Semrádová, CSc.prof. MUDr. Alena Pospíšilová, CSc.doc. MUDr. Jarmila Rulcová, CSc.prof. MUDr. Věra Semrádová, CSc.MUDr. Sabina Sellner Švestková, Ph.D.prof. MUDr. Vladimír Vašků, CSc.Jana FišerováBc. Dagmar Němečkováprof. MUDr. Věra Semrádová, CSc.