Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská psychologie a psychosomatika (VSLP7X1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VSLP7X1 - Lékařská psychologie a psychosomatika, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kursu jsou:porozumění základní terminologii lékařské psychologie, psychosomatiky a psychoterapie v souladu bio-psycho-sociálním přístupem ke zdraví a k nemoci.porozumění a osvojení si vztahu mezi lékařem a pacientem a základních komunikačních dovedností.osvojení si rolí pacienta a lékaře, prožívání nemoci, postoj k nemoci, význam symptomu.pochopení problematiky Burn-out syndrom, s důrazem na jeho prevenci .získání povědomí o funkci obranných psychických mechanismů, o psychologické problematice jednotlivých vývojových období.seznámení se s psychologickými specifiky lékařské péče v jednotlivých oborech, péče o dlouhodobě nemocné a umírající pacienty, práce s bolestí, s úzkostí.

Osnova

Celostní pojetí nemoci. Vztah tělesného symptomu a psychiky.Psychosomatické aspekty speciálních klinických obrazů nemoci - psycholonkologie, gynekologie a porodnictví, neonatologie, chirurgie, interní lékařství apod.Význam vztahu mezi lékařem a pacientem. Formy komunikace. Proměnné, modifikující vztah lékař - pacient na vědomé a nevědomé úrovni.Role nemocného, prožívání nemoci, postoj k nemoci, význam symptomu.Úvod do psychoterapie, základní psychoterapeutické přístupy. Zásady intervence v akutní psychické krizi.Psychologická problematika jednotlivých vývojových období.Role psychologa ve zdravotnickém týmu, nejužívanější psychodiagnostické metody.Psychologická specifika lékařské péče v jednotlivých oborech, péče o dlouhodobě nemocné a umírající pacienty, práce s bolestí, s úzkostí.Vztahy a formy komunikace v týmu zdravotníků.

Literatura

povinná literaturaBAŠTECKÝ, Jaroslav, Jiří ŠAVLÍK a Jiří ŠIMEK. Psychosomatická medicína. Praha: Grada, 1993. 363 s. ISBN 80-7169-031-7. infoZákladní psychosomatická péče. Edited by Wolfgang Tress - Johannes Krusse - Jürgen Ott, Translated by Lubor Š. Vyd. 1. Praha: Portál, 2008. 394 s. ISBN 978-80-7367-309-3. infoVYMĚTAL, Jan. Lékařská psychologie. 3. aktualiz. vyd. Praha: Portál, 2003. 397 s. ISBN 80-7178-740-X. infodoporučená literaturaVymětal,Jan. Základy lékařské psychologie. Praha: Grada Publishing, 2003Danzer, G. Psychosomatika. Praha: Portál, 2001. 244 s.BENDOVÁ, Marcela . Lékařská psychologie dnes a perspektivy výuky na LF MU-sborník přednášek-sympozium LF ČR. Praha, 2007. Sborník- LFUK Praha-únor 2007. infoBOUČEK, Jaroslav. Lékařská psychologie. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. 141 s. ISBN 80-244-1501-1. infoBERAN, Jiří. Introduction to Medical Psychology. : Karolinum, KU Praha, 2005. infoKomunikační pasti v medicíně :praktický manuál komunikace lékaře s pacientem. Edited by Radkin Honzák. 2. dopl. vyd. Praha: Galén, 1999. 165 s., il. ISBN 80-7262-032-0. info

Požadavky

VSPF0622c Patol. fyziologie II - cvičení && VSNV041p Neurovědy - přednáška && VLCP0622c Chir.propedeutika II - cvič. && VSIP0622c Interní propedeutika II -cvič. Výuka je v českém jazyce.

Garant

doc. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana JahnováPhDr. Hana Neudertová, Ph.D.Mgr. Ivana RosiPhDr. Jana Severová, CSc.