Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie II - cvičení (ZLBC041c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZLBC041c - Biochemie II - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurs doplňuje předměty ZLBC041p a ZLBC041s. Jeho cílem je, aby studenti získali zkušenost s řešením praktických problémů v klinické biochemii, procvičili si praktické dovednosti a naučili se interpretovat výsledky klinicko-biochemických analýz.

Osnova

1. Organizace práce v praktických cvičeních. Práce s biol.materiálem. Odběr krve. Zpracování krve.Vyšetření metabolismu sacharidů. Enzymové stanovení glukosy v krvi. Stanovení glykemie osobním glukometrem. Důkaz a stanovení glukosy v moči. Důkaz ketolátek v moči.2. Vyšetření metabolismu tvrdých tkání. Stanovení vápníku v séru. Stanovení katalytické koncentrace ALP a kostního izoenzymu v séru.3. Vyšetření slin. Rychlost sekrece slin. Stanovení pufrační kapacity slin. Důkaz vybraných organických látek ve slinách. Detekce amylasy ve slinách a její substrátová specifita.

Literatura

povinná literaturaNávody ke cvičením v IS. Instructions available in IS.

Požadavky

ZLLC011p Lék. chemie - předn. && ZLBF011p Lékař.fyzika a informatika-př. && ZLBI0222p Biologie II - přednáška && ZLBC0221s Biochemie I - seminář && ZLFY0321c Fyziologie I - cvič. && ZLFY0321s Fyziologie I - seminář

Garant

prof. RNDr. Eva Táborská, CSc.

Vyučující

PharmDr. Lenka Adámková, Ph.D.RNDr. Hana BochořákováIng. Martina Čarnecká, Ph.D.doc. RNDr. Jiří Dostál, CSc.Mgr. Jana Gregorová, Ph.D.MUDr. Miroslava HlaváčováMUDr. Michaela Králíková, Ph.D.Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.Ing. Jitka Melounová, Ph.D.RNDr. Hana Paulová, CSc.Mgr. Ondřej Peš, Ph.D.Mgr. Jiří Slanina, Ph.D.PharmDr. Kristýna Šebrlová, Ph.D.doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.Mgr. Marie TomandlováLenka Nerudová