Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dětské zubní lékařství I - přednáška (ZLDL0821p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZLDL0821p - Dětské zubní lékařství I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Náplň oboru: Výuka konzervačního zubního lékařství, protetiky, chirurgie, parodontologie, preventivního zubního lékařství s ohledem na dětský věk, od narození až do období dospívání. Zohlednění zvláštností ošetřování dočasné a stálé dentice a psychického vývoje dítěte. Základy ortodontické diagnostiky.Základní cíle výuky předmětu: Naučit studenta psychologickému přístupu k dítěti a správné volbě ošetřovacího postupu i výběru materiálu při ošetřování dočasné i stálé dentice u dětí. Důraz je kladen na zohlednění věkových rozdílů a významu růstu a vývoje orofaciální soustavy a na pohled na organizmus jako celek.Hlavní náplň předmětu: Náplň výuky je zaměřena na vyšetření dítěte, rtg vyšetření a hodnocení různých rtg-technik, komunikaci s dítětem, možnosti prevence zubního kazu, ošetřování kazu v dočasné i stálé dentici, zohlednění vývojových stadií zubu, endodoncie v dočasném i stálém chrupu, ošetřování úrazů zubů a jejich následků, možnosti a zásady protetické rehabilitace, parodontologie a choroby sliznic dutiny ústní, zásady chirurgického ošetřování dítěte.

Osnova

Náplň oboru, prevence zubního kazu fluorem. Vývoj zubu. Poruchy vývoje zubních tkání.Klinika a terapie kazů dočasných zubů.Materiály. Klinika a terapie onemocnění dřeně a ozubice dočasných zubů. Klinika a terapie kazů a onemocnění dřeně a ozubice stálých zubů s nedokončeným vývojem. Náhrady zubů v dětském věku. Parodontopatie v dětském věku.Dítě ve stomatologické ordinaci. ECC, význam dočasného chrupu. Onemocnění sliznic dutiny ústní u dětí.

Literatura

MACHÁLKA, Milan. Traumatologie obličejového skeletu a zubů :učební texty. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita-Lékařská fakulta, 1996. 52 s. ISBN 80-210-1325-7. infoThe art and science of operative dentistry. Edited by Clifford M. Sturdevant - Theodore M. Roberson. 3rd ed. St. Louis: Mosby, 1995. xxi, 824 s. ISBN 0-8016-6366-0. info

Požadavky

ZLED061p Konz.zub.lék.-endod.I - předn. && ZLES0711c Konzervační z.l -estetika -cv. && ZLFA0722c Farmakologie II - cvičení && ZLOR0742c Ortodoncie II - cvičení && ZLPL0764c Protetické zub.lék.IV.-cv. && ZLPD0732c Parodontologie II -cvičení && ZLOC0754c Orální chirurgie IV - cvičení && ( ZLPL0452p Protetické zubní lék. II-před. || ZLPL0562p Protetické zubní lék. II-před. ) && ZLKZ051p Konzerv.z.l., léčba z.kazu-př. && ZLOP0622p Orální patologie II -přednáška && ZLED061p Konz.zub.lék.-endod.I - předn. && ZLES0711p Konzervační z.l-estetika -př. && ZLPA0622p Patologie II - předn. && ZLPF0622p Patol. fyziologie II -předn.

Garant

prof. MUDr. Martina Kukletová, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Lydie Izakovičová Hollá, Ph.D.prof. MUDr. Martina Kukletová, CSc.Milena Prudíková