Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Imunologie v zubním lékařství - přednáška (ZLIM051p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZLIM051p - Imunologie v zubním lékařství - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit studenty se základními aspekty struktury a funkce imunitního systému u lidí. Budou probrány mechanismy nespecifické imunitní odpovědi se zdůrazněním významu zánětlivého procesu, stejně jako buněčná a humorální větev specifické imunitní odpovědi. To zahrnuje rozbor mechanismů aktivace a regulace imunitní odpovědi. Zvláštní důraz bude kladen na mechanismy slizniční imunologie, obrany proti mikrobům a formy imunoprofylaxe infekčních i neinfekčních chorob v orofaciální oblasti. Po absolvování tohoto předmětu bude student rozumět základním mechanismům imunitní odpovědi tak, aby mohl pochopit, jak rozvoj poruch imunitního systému vede k různým formám imunopatologických chorob.

Osnova

Imunologie a medicína. Obor alergologie a klinická imunologie. Fyziologie a patologie imunity. Imunologické pojetí "vlastního", "cizího", "škodlivého". Antigen.Anatomie imunitního systému. Buněčný základ imunitního systému. Centrální a periferní lymfoidní orgány.Vrozená imunita. Komplementový systém. Fagocytární systém. Zánět. Buňky NK. Cytokiny.Hlavní histokompatibilitní komplex a jeho úloha v imunitní reaktivitě. Prezentace antigenů. Specifická imunitní reakce.Lymfocyty B a tvorba protilátek, biologické vlastnosti imunoglobulinů.Lymfocyty T, cytotoxicita, lymfokiny. Polarizace lymfocytů T (Th1, Th2, Th17).Regulace imunitních reakcí. Vztah imunitního a neuroendokrinního systému. Ovlivnění imunity zevními zásahy. Imunosuprese. Imunostimulace.Kompartmentalizace imunitní reaktivity. Společný slizniční imunitní systém. Antiinfekční imunita. Vakcíny a vakcinace.

Literatura

HOŘEJŠÍ, Václav a Jiřina BARTŮŇKOVÁ. Základy imunologie. 4. vyd. Praha: Triton, 2009. 316 s. ISBN 978-80-7387-280-9. infoAbbas, Abul - Lichtman, Andrew. Basic Immunology. Philadelphia: Saunders, 2006. 336 s, ISBN: 1416029745Imunológia :základné termíny a definície. Edited by Miroslav Ferenčík - Jozef Rovenský - Štefan Nyulassy. 2. preprac. a dopl. vyd. Bratislava: Slovac Academic Press, 2001. 348 s. ISBN 80-88908-77-9. info

Požadavky

ZLBC0221p Biochemie I - přednáška && ZLFY0422c Fyziologie II-cvičení && ZLFY0422s Fyziologie II - seminář && ZLLM0421c Lék.orál.mikrobiologie I-cvič. && ZC041 Zacházení s chemickými látkami

Garant

doc. MUDr. Vojtěch Thon, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Vojtěch Thon, Ph.D.prof. MUDr. Jiří Litzman, CSc.prof. MUDr. Jindřich Lokaj, CSc.Miroslava Bučková