Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lékařské terminologie II - cvičení (ZLLT0222c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZLLT0222c - Základy lékařské terminologie II - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obecná charakteristika předmětu:Řecko-latinská lékařská terminologie je jedním z relevantních prostředků získání cílových vědomostí medika. Výuka má teoreticko-praktický ráz a je koncipována jako propedeutický kurs sui generis, uvádějící posluchače do studia medicíny prostřednictvím jejího jazyka.Obsah výuky je stejně jako soubor znalostí postulovaných u zkoušky určován výlučně potřebami oboru a lékařské praxe, se zvláštním zřetelem na oblasti hlavy a krku. Především zprostředkuje ty znalosti latiny, příp. řečtiny, které umožní studentovi rychle a účelně zvládnout významovou stránku termínů, jejich gramatickou podobu a slovotvornou strukturu. Současně poskytuje systematický návod k samostatnému řešení běžných terminologických problémů spočívajících v porozumění odborným obsahům a v tvorbě lékařských pojmů. Kromě toho otevírá pohled na širší historické a lingvistické základy lékařské terminologie i její všeobecné teoretické souvislosti.Výstupy z učení:Na konci tohoto kurzu bude student schopen:používat latinskou a řecko-latinskou lékařskou terminologii jazykově korektně a s pochopením významu jednotlivých termínů;vysvětlit a aplikovat gramatické prostředky a pravidla relevantní pro osvojení řecko-latinské lékařské terminologie;rozpoznat syntaktickou strukturu víceslovných termínů;popsat sémantickou stavbu jednoslovných termínů;vytvářet odvozená a složená slova pomocí nejčastěji užívaných slovotvorných prostředků;překládat vybrané výrazy z anatomie, preklinických a klinických disciplín, recepturního souboru a farmakologie;odhadnout význam neznámých termínů na základě sémantických, gramatických a logických souvislostí.

Osnova

ZÁKLADY LÉKAŘSKÉ TERMINOLOGIE - cvičení. Rozpis výuky.Obligátní součástí každého cvičení je praktický nácvik látky probrané v semináři a kontrolní úkoly.1. týden: Ukázky chorobopisu.2. týden: Přejatá slovesa latinského a řeckého původu.3. týden: Základní slovní zásoba farmakopéy: subskripce, formy farmaceutických přípravků, lékové skupiny, léčiva.4. týden: Opakování I. Restituovaná výslovnost - ukázky.5. týden: Obraty vztahující se k smrti.6. týden: Výrazy pro vyjádření místa.7. týden: Názvy různých druhů pulzu.8. týden: Termíny vyjadřující zánětlivá a nádorová onemocnění.9. týden: Opakování II.10. týden: Názvy pro různé druhy diagnóz a prognóz.11. týden: Názvy pro různé druhy terapií.12. týden: Ukázky pitevních protokolů.13. týden: Příprava na klauzurní test.14. týden: Klauzurní test.15. týden: Udělování zápočtů.

Literatura

povinná literaturaMAREČKOVÁ, Elena a Hana REICHOVÁ. Úvod do lékařské terminologie: základy latiny s přihlédnutím k řečtině. 6. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2011. 187 s. ISBN 978-80-210-5576-6. infoPRUCKLOVÁ, Renata a Marta SEVEROVÁ . Introduction to Latin and Greek Terminology in Medicine. 2., přeprac. a rev. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2006. 153 s. ISBN 80-210-4051-3. infodoporučená literaturaKÁBRT, Jan a Jan KÁBRT JR. Lexicon medicum. Druhé, dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2004. 1136 s. ISBN 80-7262-235-8. infoVEJRAŽKA, Martin a Dana SVOBODOVÁ. Terminologiae medicae IANUA. 2. vyd. Praha: Academia, 2006. 440 s. ISBN 80-200-1459-4. infoPÁČ, Libor . Slovník anatomických eponym. druhé doplněné vydání. Praha: Galén, 2010. 182 s. ISBN 978-80-7262-652-6. infoneurčenoPrvní dva tituly jsou základní (český/anglický program), ostatní doplňkové. - The first two titles are basic (Czech/English programme), the others supplementary.

Požadavky

ZLLT0121c Zákl. lék. terminol.I -cv && ZC011 Zacházení s chemickými látkami

Garant

Mgr. Kateřina Pořízková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jozefa Artimová, Ph.D.PhDr. Renata PrucklováMgr. Libor Švanda, Ph.D.Mgr. Robert Helán, Ph.D.PhDr. Jana VyorálkováMgr. Kateřina Pořízková, Ph.D.