Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Orální histologie a embryologie - cvičení (ZLOH041c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZLOH041c - Orální histologie a embryologie - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úkolem cvičení z orální histologie a embryologie je poskytnout studentům prostor pro verifikaci teoretických vědomostí, která je podložena individuálním mikroskopickým a embryologickým studiem důležitých orgánů orofaciální soustavy.Po absolvání kurzu by studenti měli být schopni:1) komplexně popsat normální mikrostrukturu a embryologický vývoj všech důležitých orgánů orofaciální soustavy,2) analyzovat odchylky a změny ve stavbě nebo vývoji orgánů orofaciální soustavy3) aplikovat získané znalosti a praktické dovedností v navazujících klinických oborech.

Osnova

2. týden: Orální histologie. Mikroskopická stavba rtů a tváří, patra a jazyka.Preparáty: labium oris, palatum molle, apex linguae, papilla vallata, radix linguae.4. týden: Mikroskopická stavba slinných žláz.Preparáty: gl. apicis linguae, gl. parotis, gl. submandibularis, gl. sublingualis.Tvrdé tkáně zubu - chemické složení, vlastnosti a původ. Mikroskopická stavba skloviny, věkové změny, karies.6. týden: Mikroskopická stavba periodontia, jeho funkce a klinický význam. Gingiva, sulcus gingivalis, epitelový úpon, klinický význam dásně. Rozdíly ve stavbě dočasných a trvalých zubů.Preparáty: zub.8. týden: Orální embryologie. Definice růstu a vývoje. Od zygoty k zárodečným listům, deriváty zárodečných listů. Flexe zárodku. Přehled vývoje zevního tvaru lidského zárodku.Preparáty: sada embryologických schémat.10. týden: Vývoj dutiny ústní a nosní. Vývoj předsíně dutiny ústní. Vývoj horní a dolní čelisti. Vývoj patra a nosní přepážky. Přehled rozštěpů horní čelisti a patra. Vývoj nosu. Vývojové vady nosu.Cvičení k opakování rozštěpových vad.12. týden: Přehled vývojových vad souvisejících s chybnou diferenciací branchiálního aparátu.Odontogeneze (vývoj zubů). Epitelo - mezenchymové interakce při vývoji zubů, staging (stadiování vývoje).Preparáty: vývoj zubu.14. týden: Vývoj trvalé dentice a časový přehled jejího prořezávání. Vývoj alveolárního výběžku.Přehled vývojových vad zubů.Přehled reparační a regenerační kapacity orálních tkání.Cvičení k opakování vývoje dočasné a trvalé dentice.Zápočet.

Literatura

doporučená literaturaHORKÝ, Drahomír a Svatopluk ČECH . Mikroskopická anatomie. Druhé, nezměněné. Brno: Vydavatelství MU, 2005. 353 s. ISBN 80-210-3775-X. Patent. infoČECH, Svatopluk , Drahomír HORKÝ a Miroslava SEDLÁČKOVÁ . Přehled embryologie člověka. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2011. 187 s. ISBN 978-80-210-5414-1. infoČECH, Svatopluk , Drahomír HORKÝ , Irena LAUSCHOVÁ , Miroslava SEDLÁČKOVÁ a Jitka ŠŤASTNÁ . Histologická praktika a metody vyšetřování tkání a orgánů. 1.dotisk 1. vydání. Brno: Vydavatelství MU Brno-Kraví hora, 2002. 162 s. ISBN 80-210-1774-0. infoneurčenoMOORE, K.L. a T.V.N. PERSAUD. Zrození člověka- Embryologie s klinickým zaměřením. (překlad 6. vydání). Praha: ISV nakladatelství, 2002. 564 s. ISBN 80-85866-94-3. info

Požadavky

ZLHE0322c Hist. a embryol. II -cvič. && ZLPR0333p Preklin.zub.lék III -předn.

Garant

prof. MUDr. Drahomír Horký, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. RNDr. Svatopluk Čech, DrSc.MUDr. Irena Lauschová, Ph.D.