Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie II - cvičení (ZLPA0622c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZLPA0622c - Patologie II - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Při výuce se klade důraz na morfologický substrát jednotlivýchporuch z makroskopického i mikroskopického hlediska.Hlavní cíle kurzu patologie (patologická anatomie) jsou:porozumět základním patologickým procesům (regresivní změny, zánět, onkologie, imunitní poruchy);pochopit a umět aplikovat základní klasifikaci onkologických procesů;porozumět základní klasifikaci etiologicky definovaných procesů (zejm. infekčních chorob);seznámit se se základními metodikami praxe i výzkumu (zpracování tkání, speciální barvení, histochemie, imunohistochemie, elektronová mikroskopie, molekulární patologie);seznámit se s nemocemi s ohledem na jednotlivé orgány a orgánové skupiny;seznámit se s průběhem pitvy (cíl, provedení, hodnocení, pitevní protokol);seznámit se prakticky s laboratorním zpracováním tkání (příjem, popis, výběr vzorků);

Osnova

Záněty jater, cirhóza, nádory.Patologie žlučníku a žlučových cest: kameny, záněty, obstrukční ikterus, nádory.Slinivka břišní: pankreatitidy, pankreas při diabetu, nádory.Patologie močového ústrojíLedvinové kameny, záněty (pyelonefritidy, glomerulonefritidy), nefrózy.Urémie.Nádory ledvin a močového měchýře.Patologie mužského pohlavního ústrojí, především prostaty a varlat.Patologie ženského pohlavního ústrojí: poruchy plodnosti, záněty adnex, dělohy, pochvy, prekancerózy a nádory.Patologie těhotenství.Patologie mléčné žlázy: záněty, dysplasie, nádory.Patologie centrálního a periferního nervového systému: traumata, krvácení, cévní mozkové příhody.Změny měkké pleny, poruchy drenáže mozkomíšního moku, edém.Nádory periferního nervového systému.Patologie oka: trauma, záněty, nádory.Patologie endokrinního systému: štítná žláza (struma, tyreotoxikóza, nádory), příštitná tělíska, nadledviny, hypofýza, endokrinní pankreas.Patologie kůže: záněty, tumoriformní léze a nádory.Prenatální a neonatální patologie, patologie dětského věku.Patologie pohybového systému, se zaměřením na poruchy inervace a hybnosti.Patologie kosterního svalstva: atrofie, myasthenia gravis, ruptura, hemoragie, záněty, nádory.Onemocnění kosterního systému: fraktury, záněty, nádory.Patologie měkkých tkání.

Literatura

POVÝŠIL, Ctibor a Ivo ŠTEINER. Speciální patologie. 2. vyd. Praha: Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-494-2. infoMAČÁK, Jirka a Jana MAČÁKOVÁ. Patologie. první. Praha: GRADA, 2004. 347 s. ISBN 80-247-0785-3. infoFEIT, Josef , P. MIŘEJOVSKÝ a I. STEINER. Kontrolní otázky z patologie. 1. vyd. Praha: Triton, 1998. ISBN 80-85875-89-6. infoBUČEK, Jan. Praktikum z patologie :pitevní cvičení. 4. přepr. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1993. 88 s. ISBN 80-210-0721-4. infoObecná patologie. Edited by Jirka Mačák. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2002. 189 s., ob. ISBN 80-244-0436-2. info

Požadavky

ZLPA0521c Patologie I - cvičení

Garant

prof. MUDr. Miroslav Hirt, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Markéta Hermanová, Ph.D.doc. MUDr. Jiří Wotke, CSc.MUDr. Víta Žampachovádoc. MUDr. Josef Feit, CSc.MUDr. Jiří Lenz, Ph.D.MUDr. Lukáš VeleckýMgr. Iva HolušováMUDr. Karel Veselý, Ph.D.