Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preventivní zubní lékařství - cvičení (ZLPZ041c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZLPZ041c - Preventivní zubní lékařství - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Náplň oboru: Studenti se učí etiologii a prevenci zubního kazu a parodontopatií azákladům orální hygieny a jejímu významu pro udržování zdraví jedince.základní cíle výuky předmětu: Studenti získávají znalosti o příčinách zubního kazu aparodontopatií, učí se diagnostice, prevenci a terapii těchto chorob se zaměřením nazákladní profylaktické postupy.hlavní náplň předmětu: Cílem výuky je seznámit studenty s významem orální hygieny,příčinami zubního kazu a parodontopatií, učí se diagnostikovat rané fáze těchtoonemocnění a zahájit účinná preventivní opatření. Je zdůrazněn významepidemiologických studií a studenti jsou prakticky seznamování se stanovenímzákladních indexu v konzervačním zubním lékařství a parodontologii. Učí se odstraňovatzubní kámen, mikrobiální povlak a provádět kyretáže parodontálních chobotu.Seznamují se s metodami vedoucími ke zvýšení odolnosti skloviny. Učí se lokální icelkové fluoridaci, zásadám správné výživy a zásadám terapie v parodontologii.

Osnova

Cílem výuky je seznámit studenty s významem orální hygieny,příčinami zubního kazu a parodontopatií, učí se diagnostikovat rané fáze těchtoonemocnění a zahájit účinná preventivní opatření. Je zdůrazněn významepidemiologických studií a studenti jsou prakticky seznamování se stanovenímzákladních indexu v konzervačním zubním lékařství a parodontologii. Učí se odstraňovatzubní kámen, mikrobiální povlak a provádět kyretáže parodontálních chobotu.Seznamují se s metodami vedoucími ke zvýšení odolnosti skloviny. Učí se lokální icelkové fluoridaci, zásadám správné výživy a zásadám terapie v parodontologii.

Literatura

KOVAĽOVÁ, Eva a Michal ČIERNY. Orálna hygiena. 1. vyd. Prešov: Vydavateľstvo Anna Nagyová, 1994. 246 s. ISBN 80-967041-3-3. infoPrevention of dental disease. Edited by J. J. Murray. 2nd ed. Oxford: Oxford University Press, 1989. xii, 503 s. ISBN 0-19-261806-7. infoŠKACH, Miroslav. Onemocnění parodontu : Učebnice pro lékařské fakulty. 4. část. přeprac. vyd. Praha: Avicenum, 1977. 513 s. info

Požadavky

ZLPR0333p Preklin.zub.lék III -předn. && ZLAN0333s Anatomie III - seminář && ZLAN0333c Anatomie III -pitvy && ZLFY0321c Fyziologie I - cvič. && ZLHE0322c Hist. a embryol. II -cvič.

Garant

prof. MUDr. Martina Kukletová, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Antonín Fassmann, CSc.prof. MUDr. Martina Kukletová, CSc.prof. MUDr. Jiří Vaněk, CSc.Vlasta BřicháčkováMilena Prudíková