Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejné zdravotnictví v zubním lékařství I - přednáška (ZLVL0421p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZLVL0421p - Veřejné zdravotnictví v zubním lékařství I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po úspěšném absolvování předmětu student: zná obsah, poslání, základní teoretické poznatky a metody sociálního lékařství; umí využít metody kvantitativní epidemiologie pro popis a hodnocení zdravotního stavu populace; dokáže aplikovat teoretické a metodologické poznatky při hodnocení zdravotní situace; dokáže zhodnotit zdravotní rizika a navrhnout možná opatření pro zlepšení zdraví lidí; ovládá základy pravděpodobnostního a systémového myšlení v medicíně, metody kritického hodnocení výsledků populačních studií a navazujících organizačních opatření.

Osnova

Sociální lékařství, zaměření, vývoj, obsah a metody.Zdraví a nemoc, etiologie - základní determinanty nemocí, přirozená historie nemoci, nozologie, klasifikace nemocí, společenské a ekonomické determinanty a důsledky nemoci.Demografie, populační základna a populační procesy.Zdravotnický informační systém, soustava zdravotnické statistiky.Cíle, metody a význam studia zdravotního stavu populace, základní epidemiologické pojmy a metody.Příčinnost, etiologie a modely studia rizik a rizikové faktory, kouření jako zdravotně sociální problém, ovladatelnost rizikových faktorů.Systém péče o zdraví, vznik, vývoj a typy zdravotnických systémů, sociální a zdravotní politika, problémy, cíle a koncepce zdravotnických systémů.Modality zdravotní péče, kategorizace prevence, cílově plánované programy, Národní program zdraví.Světová zdravotnická organizace, program Zdraví pro všechny do roku 2000, program 21 úkolů pro 21. století.Posilování, podpora a rozvoj zdraví, základní zdravotní péče, Zdravá města, Zdravá škola, Lokální projekty zdravotní péče.Ekonomické aspekty zdravotní péče, význam a formy sociální regulace v péči o zdraví.Management ve zdravotnictví, články řídícího procesu. Etické aspekty rozhodování v péči o zdraví, etické hodnoty, ekvita.Základy výzkumu zdravotnických systémů, jeho aplikace, přínos statistiky pro klinický výzkum, typy klinických studií.Perspektivy vývoje zdravotní péče.

Literatura

povinná literaturaHOLČÍK, Jan, Adolf ŽÁČEK a Ilona KOUPILOVÁ. Sociální lékařství. 3. nezměn. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006. 137 s. ISBN 80-210-3954-X. info*REQUIRED LITERATURE1. Bonita R, Beaglehole R, Kjellström: Basic epidemiology. 2nd edition. Geneva - Switzerland: World Health Organization; 2006. pp 1-116.doporučená literaturaHOLČÍK, Jan . Systém péče o zdraví a zdravotní gramotnost. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2010. 293 s. Škola a zdraví pro 21. století. ISBN 978-80-210-5239-0. info*RECOMMENDED LITERATURE1. Petrie A, Sabin C: Medical statistics at a glance. Oxford - U.K.: Blackwell Publishing; 2003.2. Nordess R: Epidemiology and biostatistics secrets. China: Mosby Elsevier; 2006.

Požadavky

ZLPR0232c Preklinické zubní lék.II-cvič. && ZLLT0222c Zákl. lék. terminologie II -c

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kaňová, Ph.D.MUDr. Kräuff Rainer Schwanhaeuser Wulff, MBA, Ph.D., M.A.