Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zobrazovací metody v zubním lékařství - cvičení (ZLZM0311c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZLZM0311c - Zobrazovací metody v zubním lékařství - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Nukleární medicína: Výuka je koncipována jako úvod do studia nukleární medicíny. Student by měl znát základní principy vyšetření a měl by být schopen výběru diagnostických a terapeutických metod nukleární medicíny.Radiodiagnostika: výuka je koncipovaná jako technické základy CT, MR, UZ a RTG metod včetně anatomie a základních patologických obrazů. Student by měl znát základní principy vyšetření a anatomii a měl by být schopen zhodnotit anatomii na CT, MR a UZ a RTG snímcích. Podrobně by měl znát technické principy jednotlivých metod, jejich indikace a kontraindikace.

Osnova

Nukleární medicína: Radionuklidy, interakce záření s hmotou, detekce ionizujícího záření, zobrazovací techniky, SPECT, PET, radiofarmaka, biologické účinky ionizujícího záření, radiační ochrana. Diagnostika v urologii, scintigrafie skeletu a kostní dřeně, nukleární kardiologie. Scintigrafie CNS, plic, štítnice, GIT, jater a sleziny. Diagnostika v hematologii, diagnostika zánětů a tumorů. Radiofarmaka používaná u každé metody, vyšetření, interpretace nálezů, indikace. Princip radioimunologické diagnostiky. Vztah mezi nukleární medicínou a jinými zobrazovacími metodami, význam radionuklidových metot v diagnostickém algoritmu. Základy terapeutického použití radionuklidů. Radiodiagnostika: CT, MR, UZ, skiagrafie, skiaskopie, angiografie, intervence, kontrastní látky, ochrana před zářením, rizika záření, biologické účinky záření, stochastické a nestochastické účinky, indikace a kontraindikace. Diagnostika patologických stavů v jednotlivých specializacích (pediatrická radiologie, neuroradiologie, intervenční radiologie) a oblastech (kardiologie, gastroenterologie, radiologie hrudníku a srdce, urgentní stavy, muskuloskeletální systém). Diagnostika zánětů a tumorů. Kontrastní látky používaný u každé metody, jejich indikace a kontraindikace. Vztah mezi radiologií a jinými zobrazovacími metodami.

Literatura

NEKULA, Josef. Radiologie. 3. vyd. V Olomouci: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. 205 s. ISBN 9788024410117. infoNukleární medicína. Edited by Karel Kupka - Jozef Kubinyi - Martin Šámal. 1. vyd. [Praha]: P3K, 2007. 185, xiv s. ISBN 978-80-903584-9-2. infoNukleární medicína. 4. uprav. a dopl. vyd. Jilemnice: Gentiana, 2002. 154 s., č. ISBN 80-86527-05-0. infoSVÍŽENSKÁ, Ivana a Vlastimil VÁLEK . Základy anatomie v zobrazovacích metodách. I. Skiaskopie a skiagrafie. První. Brno: IDVPZ Brno, MU Brno, Boston Scientific ČR s.r.o., 2001. 72 s. ISBN 80-7013-334-1. infoBOUDNÝ, Jaroslav , Martin KÖCHER, Jan PEREGRIN a Vlastimil VÁLEK . Moderní diagnostické metody. IV.díl Instrumentárium k intervenčním výkonům. 1.vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2000. 42 s. ISBN 80-7013-298-1. infoELIÁŠ, Pavel, Petr MÁCA, Jiří NEUWIRTH a Vlastimil VÁLEK . Moderní diagnostické metody. II.díl Výpočetní tomografie. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1998. 84 s. ISBN 80-7013-294-9. infoVÁLEK, Vlastimil. Moderní diagnostické metody. Edited by Jan Žižka. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1996. 43 s., obr. ISBN 80-7013-225-6. infoVÁLEK, Vlastimil , Boleslav PROKEŠ, Karel BENDA , Naděžda CHVÁTALOVÁ a Jitka PEČINKOVÁ . Moderní diagnostické metody. I.díl Kontrastní vyšetření trávicí trubice. 1.vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1996. 76 s. ISBN 80-7013-215-9. info

Požadavky

ZLPR0232c Preklinické zubní lék.II-cvič. && ZLBF011p Lékař.fyzika a informatika-př. && ZLLC011p Lék. chemie - předn.

Garant

doc. MUDr. Jiří Prášek, CSc.

Vyučující

MUDr. Šárka Bohatá, Ph.D.MUDr. Igor ČernýMUDr. Jakub Foukal, Ph.D.MUDr. Marcela CharvátováMUDr. Jan Křístek, Ph.D.MUDr. Vlastirad MachMUDr. Helena MasaříkováMUDr. Petr Nádeníček, Ph.D.MUDr. Petr Ouředníček, Ph.D.MUDr. Denisa Pavlovskádoc. MUDr. Jiří Prášek, CSc.doc. MUDr. Jaroslav Procházka, CSc.doc. MUDr. Jarmila Skotáková, CSc.MUDr. Zdeňka Ráčilovádoc. MUDr. Jarmila Skotáková, CSc.prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBAprof. MUDr. Karel Benda, DrSc.MUDr. Jiří Vaníček, Ph.D.Jindřiška BorovcováIva ČechováIveta KočičkováJana Švehlová