Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy systému a evoluce řas a hub (Bi2BP_BHNP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi2BP_BHNP - Základy systému a evoluce řas a hub, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Nižší-rostliny-a-houby Neznámý 01.05.2018 13:11 2
Sinice, řasy, houby - otázky v testu (upravené, doplněné) Neznámý 01.05.2018 15:23 7

Další informace

Cíl

Na konci tohoto předmětu bude posluchač schopen:1. zařadit sinice, řasy, houby a houbové organismi a lišejníky do biologického systému a porozumět jejich fylogenezi;2. porozumět stavbě stélky těchto organismů;3. vysvětlit jejich rozmnožování a životní cykly;4. porozumět jejich ekologii;5. vybrat vhodné zástupce těchto organismů pro výuku na základní škole.

Osnova

1.Rozdělení organismů, charakteristika prokaryot a eukaryot, sinice, řasy, houby a jim podobné organismy v systému organismů, jejich základních charakteristika, endosymbiotická teorie, vývojové vztahy.2.Charakteristika sinic. Zástupci stavba jejich stélky, rozmnožování, výskyt a význam.3.Řasy: systém, charakteristiky, stavby, výskyt, význam, zástupci.4.Houby a houbové organismy základní charakteristika a rozdělení. Zástupci stavba stélky, rozmnožování, výskyt a význam.5.Lišejníky základní charakteristika, stélka, rozmnožování, výskyt a význam.6.Výuka tématických celků sinice, řasy, houby a lišejníky na ZŠ, rozdělení v učebnicích pro ZŠ. Uchování materiálu a jeho demonstrace žákům.

Literatura

Kalina T. et Váňa J (2005): Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Karolinum, PrahaKalina T. (2001): Systém a vývoj sinic a řas. - Praha UK, [skriptum]KALINA, Tomáš. Systém a vývoj sinic a řas. 2. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 165 s. ISBN 80-7184-611-2. infoVÁŇA, Jiří. Systém a vývoj hub a houbových organismů. Praha: Karolinum, 1998. 164 s. ISBN 80-7184-603-1. info

Požadavky

Znalost sinic, řas, hub a houbových organismů na gymnaziální úrovni.

Garant

Mgr. Blažena Brabcová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Blažena Brabcová, Ph.D.