Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hydrobiologie pro základní vzdělávání (Bi2BP_ZHYD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi2BP_ZHYD - Základy hydrobiologie pro základní vzdělávání, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s funkcí ekosystému stojatých a tekoucích vod - základními vlastnostmi vody, životním prostředím vod, společenstvy organismů, znečišťováním vody, vlivu člověka na vodní ekosystém, procesech acidifikace a eutrofizace, čištění odpadních vod. Předmět je veden se zřetelem k problematice vodních ekosystémů vyučovaných na základní škole.Na konci předmětu bude student schopen:- porozumět funkcím ekosystému tekoucích a stojatých vod- odborně pojmenovat biotopy povrchových vod- vysvětlit koloběh látek ve vodách- vyjmenovat společenstva organismů osídlující jednotlivé habitaty tekoucích vod- porozumět mechanismu znečištování vody člověkem a mechanismu jejího čištění- pochopit proces acidifikace a etrofizace vodních ekosystémů- schopen odebrat vzorek organismů tekoucích i stojatých vod- umět určit základní skupiny organismů odebraných v povrchových vodách

Osnova

Předmět je veden se zřetelem k problematice vodních ekosystémů vyučovaných na základní škole.Součástí výuky jsou přednášky, laboratoře (cvičení) a terénní vyučování.Přednášky:1. Fyzikální a chemické vlastnosti vody, světlo ve vodách, tepelný režim vod, koloběch látek ve vodách.2. Stojaté vody – charakteristika, členění, společenstva stojatých vod.3. Rašeliniště, periodické vody, saliny.4. Tekoucí vody – charakteristika, fyzikální vlastnosti vody, chemické složení vody, koloběh látek, říční kontinuum, společenstva tekoucích vod, podélná klasifikace toku, znečišťování a samočištění, vliv člověka.5. Acidifikace a eutrofizace.6. Rozkladné procesy ve vodách a čištění odpadních vod.7. Sledování a hodnocení ekologického stavu vod. Ochrana vody a vodních zdrojů a péče o ně.Cvičení:1. Fyzikálně-chemické parametry vody. Měření parametrů, jejich vyhodnocení.2. Vzorkování bioty v tekoucích a stojatých vodách. Vzorkovací metody, pomůcky a zařízení.3. Vyhodnocení získaných dat.4. Základní rozbor hydrobiologického vzorku.Terénní vyučování:1. Charakteristika toku v terénu.2. Měření fyzikálně-chemických parametrů vod.3. Odběr vodní bioty.

Literatura

Lellák J. et Kubíček F. (1991): Hydrobiologie. 257 p., Karolinum, Praha. ISBN 80-7066-530-0Kubíček F. et Zelinka M. (1979): Základy hydrobiologie. Univ. JEP v Brně, fak.přírod.,Praha, SNP, 140 s.Hindák F. et al. (1978): Sladkovodné riasy. SPN Bratislava

Požadavky

Základy systému a evoluce nižších rostlin a hub.Základy systému a evoluce vyšších rotstlin.Základy zoologie bezobratlých.Znalost chemie alespoň na gymnaziální úrovni.

Garant

Mgr. Blažena Brabcová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Blažena Brabcová, Ph.D.