Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstitelství s didaktikou (Bi2MP_PESD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi2MP_PESD - Pěstitelství s didaktikou, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět z programu „Biologie pro život a zdraví“, který je součástí výzkumného záměru PdF MU "Škola a zdraví pro 21. století".Je realizován ve specializovaném středisku výchovy a vzdělávání pro TUŽ „Kejbaly“ a ve vybraných školách.;Na konci tohoto kurzu bude student schopen:;1, realizovat zkušenostní učení v didaktickém terénu;2,integrovat aktivizující metody, formy a prostředky ve výuce, především pro oblast Člověk a příroda, Člověk a svět práce (Pěstitelské práce a chovatelství), Člověk a zdraví i průřezová environmentální témata;3,ve skupině připravit, zrealizovat a analyzovat integrovaný výukový program;4,ve skupině připravit, zrealizovat a analyzovat výuku, zaměřenou na praktické činnosti a biologické pěstování;5,ve skupině připravit, zrealizovat a analyzovat výuku, zaměřenou na základy pokusnictví a vrstevnické vyučování;Cílem je osobnostní rozvoj studenta učitele, vytváření znalostního základu vyučování (knowledge base of teaching) a profesního poznání (professional knowledge) pro výuku oboru dle ŠVP ZV.Obsahem předmětu jsou cvičení, orientovaná na zkušenostní učení v didaktickém terénu. Tzn. nácvik pedagogických dovedností, upevňování znalostí a utváření postojů učitele, důležitých pro schopnost učitele rozvíjet klíčové kompetence a přírodovědnou gramotnost ve výuce dle RVP ZV.

Osnova

Úvod do předmětu - programu „Biologie pro život a zdravíBezpečnost a řád ve specializovaném středisku výchovy a vzdělávání pro TUŽ „Kejbaly“Fenologická a meteorologická pozorování pro výuku dle RVP ZV.Biologické hospodaření a pěstování pro výuku dle RVP ZVPěstitelství-oblast Člověk a příroda, Člověk a svět práce (Pěstitelské práce a chovatelství), Člověk a zdraví, průřezová environmentální témata.Pěstitelské práce a chovatelství - klíčové kompetence a přírodovědná gramotnost dle RVP ZV

Literatura

povinná literaturastudijní materiály - e learning předmětu v IS MUVýzkumný ústav pedagogický a Výzkumný ústav pedagogický. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání: s přílohou upravující vzdělávání žáků s mentálním postižením. Praha, 2005. ISBN 80-87000-02-1. URL infodoporučená literaturaKALHOUS, Zdeněk a Otto OBST. Školní didaktika. Vyd. 1. Praha: Portál, 2002. 447 s. ISBN 80-7178-253-X. infoKotásek, J. a kol.: Národní program rozvoje vzdělávání v České republice. Bílá kniha ČR. Praha :MŠMT. 2001. 68s.VODÁKOVÁ, Jitka. Pěstitelské práce. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1990. 238 s. ISBN 80-04-23976-5. infoDOSTÁLEK, Petr, a kol. :Česká biozahrada. Olomouc: Fontána: 2000.185 s.ISBN 80-86179-46-XneurčenoGREINEROVÁ, Karin, a kol.:Zahrada po celý rok. Bratislava: Nezávislosť, 1993.319 s. ISBN 80-8521-734-1 Knihovna KejbalyNOVÁK, J. (2004): Jedovaté rostliny v bytě a na zahradě. Praha: Grada, 81s, ISBN 80-247-0716-0

Požadavky

Bi2MP_PESP, Bi2MP_PESCV sylabech aktuálního semestru na e-learningu předmětu v IS MU, Brno ČR jsou aktualizovány: přehled studijních materiálů, organizační pokyny a požadavky pro daný předmět.Jsou zde aktualizovány e-learningované studijní materiály.

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Řehák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva FrýzováMgr. Kateřina Ševčíková