Předmět Základy mikrobiologie (Bi2MP_ZMIC)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi2MP_ZMIC - Základy mikrobiologie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Na konci tohoto kurzu by měl být student schopen:- vysvětlit základní termíny používané v mikrobiologii, vyložit hlavní rozdíly mezi jednotlivými skupinami mikroorganizmů, uvést jejich základní taxonomické členění a vyjmenovat jejich typické zástupce;- popsat jednotlivé pracovní pomůcky používané v mikrobiologické laboratoři a interpretovat jejich specifické funkce;- připravit kultivační média pro izolaci, růst a uchovávaní mikroorganizmů;- aplikovat základní mikrobiologické metody (izolace, kultivace a identifikace mikroorganizmů, očkování, mikroskopování mikroorganizmů atd.);- pochopit důležitost sterilní práce v mikrobiologické laboratoři;- obecně charakterizovat výskyt mikroorganizmů v životním prostředí (půda, voda), jejich podíl na toku živin v prostředí a jejich význam pro člověka (původci infekčních onemocnění, komenzálové, využití mikroorganizmů v průmyslu a výzkumu, bioremediace)
Osnova
1. Teorie: Bezpečnost práce. Pracovní záznam – protokol. Úvod do mikrobiologie. Mikrobiologie jako vědní obor, její historické milníky a význam v současnosti. Význam mikroorganizmů. Základní členění mikroorganizmů. Základní zásady práce s mikroorganizmy. Popis pracovního náčiní a přístrojového vybavení v mikrobiologické laboratoři. Význam sterilizace a aseptické práce.Praktické úlohy: Sterilizace pracovního náčiní.2. Teorie: Buňka. Charakteristika prokaryontní buňky. Základy taxonomie bakterií. Typy kultivačních médií.Praktické úlohy: Příprava sterilních kultivačních médií: tekutého (bujón) a ztuženého (agarová plotna, šikmý agar) média pro kultivaci mikroorganizmů.3. Teorie: Způsoby očkování a kultivace mikroorganizmů. Způsoby izolace a identifikace mikroorganizmů.Praktické úlohy: Očkování, kultivace a izolace (křížový roztěr) mikroorganizmů.4. Teorie: Mikroskopie a mikroorganizmy I. – zásady práce s mikroskopy, typy mikroskopů (světelný, fluorescenční, konfokální a elektronový), mikroskopické techniky, chyby při mikroskopování, údržba mikroskopu.Praktické úlohy: Pozorování mikroorganizmů ve světelném mikroskopu – morfologie bakteriálních buněk.5. Teorie: Mikroskopie a mikroorganizmy II. – nativní, fixovaný a trvalý preparát, způsoby barvení mikroorganizmů. Hodnocení morfologie kolonií mikroorganizmů.Praktické úlohy: Pozorování mikroorganizmů ve světelném mikroskopu – barvení mikroorganizmů (barvení dle Grama, atd.).6. Teorie: Vliv vnějšího prostředí na mikroorganizmy. Buněčný cyklus prokaryont.Praktické úlohy: Metody stanovení počtu buněk v mikrobiální kultuře (stanovení počtu buněk mikroskopickým počítáním, stanovení počtu buněk pomocí kultivačních médií, nefelometrické stanovení počtu buněk).7. Teorie: Význam bakterií pro člověka I. – patogenní a nepatogenní bakterie, využití mikroorganizmů ve výzkumu. Ekologie mikroorganizmů I. – mikroorganizmy a voda.Praktické úlohy: Orientační stanovení bakteriálního znečištění vody prostřednictvím kultivace psychrofilních a mezofilních bakterií.8. Teorie: Význam bakterií pro člověka II. - využití bakterií v průmyslu, bioremediace. Ekologie mikroorganizmů II. – mikroorganizmy a půda, mikroorganizmy a potraviny.Praktické úlohy: Izolace půdních bakterií poutajících vzdušný dusík pomocí kultivačních médií. Mikrobiologický rozbor potravin (jogurt) prostřednictvím kultivace. Mikroskopické pozorování bakteriálních kultur izolovaných z potravin (jogurt).9. Teorie: Biologicky aktivní látky – barviva, antibiotika, vitamíny, růstové faktory. Difúzní metoda.Praktické úlohy: Sledování vlivu barviv a antibiotik na růst mikroorganizmů prostřednictvím kultivace bakterií na agarových plotnách.10. Teorie: Charakteristika eukaryontní buňky. Buněčný cyklus eukaryont. Kvasinky: jejich význam pro člověka (kvasné procesy, modelové organizmy, patogenní zástupci). Význam kvasinky Saccharomyces cerevisiae.Praktické úlohy: Kultivace a mikroskopování kvasinek. Saccharomyces cerevisiae v jednotlivých fázích buněčného cyklu. Vitální barvení buněk Saccharomyces cerevisiae – vitální test.11. Teorie: Úvod do veterinární mikrobiologie. Další mikroskopické organizmy - viry, houby, paraziti.12. Mikrobiologie v praxi – exkurze na vybrané mikrobiologické pracoviště (bude upřesněno v průběhu semestru).13. Internetové zdroje, sbírky mikroorganizmů, kontrola protokolů.
Literatura
doporučená literaturaJANDOVÁ, Božena a Ludmila KOTOUČKOVÁ . Praktikum z mikrobiologie. 1. vyd. Brno: Vydavatelství MU, 1996. 67 s. ISBN 80-210-1374-5. infoVESELÁ, Mária a Milan DRDÁK. Praktikum z obecné mikrobiologie. Vyd. 2. přeprac. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 1999. 87 s. ISBN 80-214-1305-0. infoneurčenoNĚMEC, Miroslav a Pavel MAZAL. Cvičení z mikrobiologie. Vyd. 1. Brno: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně, 1989. 201 s. ISBN 80-210-0091-0. infoPAVLASOVÁ, Lenka. Mikrobiologie pro učitele přírodopisu a biologie. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2009. 83 s. ISBN 9788072904068. infoCUDLÍN, Josef. Vybrané metody v mikrobiologii. Vyd. 1. Praha: Academia, 1981. 488 s. infoKOCKOVÁ-KRATOCHVÍLOVÁ, A, G BASAŘOVÁ, Olga BENDOVÁ , Karel BERAN , V BETINA, M BETINOVÁ, P BIELY, V FARKAŠ, Marie HAVELKOVÁ , Z HOLAN, M KAHLER, Marie KOPECKÁ , Arnošt KOTYK , V KOVÁČOVÁ, J LIEBLOVÁ, O MARKOVIČ, E MINÁRIK, Oldřich NEČAS , J ŘIČICA, M SOBOTKA, Augustin SVOBODA , Eva STREIBLOVÁ , Josef ŠANDULA , L ŠILHÁNKOVÁ, Jana SUBIKOVÁ , A TOMŠÍKOVÁ a David VRÁNA . Kvasinky ve výzkumu a praxi. 1. vyd. Praha: Academia Praha, 1986. 379 s. Československá akademie věd. URL infoNĚMEC, Miroslav a Dana HORÁKOVÁ. Základy mikrobiologie pro učitelské studium. 3. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1999. 233 s. ISBN 80-210-2060-1. infoÚvod do biologie kvasinek. Edited by Blanka Janderová - Olga Bendová. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1999. 108 s. ISBN 80-7184-990-1. info
Garant
Mgr. Martina Jančová, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Martina Jančová, Ph.D.