Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie bezobratlých – praktické činnosti (Bi2RC_2P2S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi2RC_2P2S - Biologie bezobratlých – praktické činnosti, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu budou studenti schopni: (1) porozumět a vysvětlit základní znalosti o fylogenetických vztazích, bionomii, etologii, ekologii a rozšíření modelových druhů bezobratlých živočichů; (2) poznat nejdůležitějších zástupců naší fauny a (3) orientovat se v morfologii a anatomii jejich těl; (4) spojit si získané znalosti o této části živočišné říše se znalostmi získanými v obecné zoologii; (5) použít informace k tomu, aby jako učitelé byli příkladem, který budou žáci následovat, živočichy musí nejen poznat či určit, ale také vysvětlit jejich nezastupitelné místo v biocenóze.Programový cíl spočívá v získání takových znalostí, které umožní pochopení významu bezobratlých živočichů v životě člověka a způsobů, jak integrovat životní požadavky člověka a svébytnost jednotlivých živočišných skupin. Důraz je kladen na znalost druhů, se kterými se budoucí učitel a jeho žáci budou setkávat při zajišťování výuky přírodopisu na základní škole a v nižších ročnících gymnázia. Student, budoucí učitel, musí být vybaven takovým množstvím znalostí a dovedností, které v praxi zajistí jeho prestiž a autoritu před žáky.Činnostní potenciál představuje v zoologii ty dovednosti, které umožní učiteli orientovat se v přírodě, najít živočichy v jejich přírodním prostředí, zařadit je do systému, umět je žákům ukázat pod mikroskopem, poznat chráněné druhy a vést žáky k ochraně přírody.

Osnova

1. Prvoci (Protozoa) a žahavci (Cnidaria): pozorování živých prvoků ze senného nálevu (trepka velká), mikroskopické pozorování nezmara hnědého (Hydra oligactis)2. Ploštěnci (Platyhelminthes) a hlístice (Nematoda): pozorování živých ploštěnek potočních (Dugesia gonocephala), mikroskopické pozorování drobných hlístic (háďat) demonstrace škrkavky prasečí (Ascaris suilla )3. Měkkýši (Mollusca) morfologie schránek, demonstrace hlemýždě zahradního (Helix pomatia), slávky jedlé (ústřice jedlé), olihně obecné (Loligo vulgaris); mikroskopování trvalých preparátů (jazykové páska hlemýždě, glochidium škeble)4. Kroužkovci (Annelida) a pavoukovci (Arachnida): pozorování stavby těla žížaly obecné (Lumbricus terrestris), pitva žížaly, pozorování vnější stavby těla pavouka5. Korýši (Crustacea) pozorování hrotnatek a buchanek pod mikroskopem, pitva raka signálního (Pacifastacus leniusculus)6. Hmyz (Insecta, =Ectognatha) I - Hemimetabola: preparace švába obecného (švába argentinského) - pozorování vnější stavby těla, II - Holometabola: preparace včely medonosné (sršně obecné) - pozorování vnější stavby těla.

Literatura

KUNST M., ZPĚVÁK J.: Atlas bezobratlých, SPN, Praha, l978. 80 s.Příroda České republiky :průvodce faunou. Edited by Karel Hudec. Vyd. 1. Praha: Academia, 2007. 439 s. ISBN 978-80-200-1569-3. infoVelká kniha živočichů :hmyz - ryby - obojživelníci - plazi - ptáci - savci. 3. vyd. Bratislava: Príroda, 2001. 344 s.: 15. ISBN 80-07-00863-2. infoANDĚRA, Miloš. Velká kniha živočichů :hmyz, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci : [1582 barevných ilustrací]. Edited by Ladislav Korbel, Illustrated by Jindřich Krejča. Vyd. 2. Bratislava: Príroda, 1997. 344 s. ISBN 80-07-00991-4. infoBUCHAR, Jan. Klíč k určování bezobratlých. 1. vyd. Praha: Scientia, 1995. 285 s. ISBN 80-85827-81-6. info

Garant

Mgr. Robert Vlk, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Robert Vlk, Ph.D.