Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z matematiky pro chemiky (CH2BP_1W2S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CH2BP_1W2S - Seminář z matematiky pro chemiky, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou:zopakování a procvičení učiva matematiky střední školy;procvičení základů vysokoškolské matematiky nezbytných pro výuku chemie a chemických výpočtů.

Osnova

1. Reálná čísla: algebraické operace, počítání se zlomky, iracionální čísla, binomická věta.2. Imaginární a komplexní čísla: ryze imaginární čísla, komplexní čísla v různých tvarech, logaritmy komplexních čísel.3. Funkce a jejich využití v chemii: pojem a definice funkce, rozdělení funkcí (lineární, kvadratické, kubické, transcendentní, goniometrické), grafické znázornění funkcí, přímá a nepřímá úměrnost.4. Goniometrické funkce.5. Exponenciální funkce. Pravidla pro počítání s mocninami a odmocninami.6. Logaritmické funkce: dekadický a přirozený logaritmus, pravidla pro počítání s logaritmy.7. Mocniny a logaritmy.8. Rovnice, řešení rovnic a jejich využití v chemii: lineární rovnice, kvadratické rovnice, kubické rovnice, rovnice n-tého stupně, transcendentní rovnice, goniometrické rovnice.9. Soustavy rovnic, jejich řešení a využití v chemii: Gaussova metoda.

Literatura

POLÁK, Josef. Přehled středoškolské matematiky. 6. vyd. Praha: Prometheus, 1998. 608 s. ISBN 80-85849-78-X. infoHORÁK, Pavel. Úvod do lineární algebry [Horák, 1976]. Brno: Univerzita J.E. Purkyně, 1976. 135 s. infoHLAVÁČEK, Antonín. Sbírka řešených příkladů z vyšší matematiky : pro přípravu pracujících ke studiu na vysokých školách. 1. Vyd. 2., změněné. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1971. 434 s. infoVEJSADA, František a František TALAFOUS. Sbírka úloh z matematiky pro gymnázia [Vejsada, 1969, SPN]. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1969. 687 s. info

Požadavky

Znalost matematiky základní školy.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Luděk Jančář, CSc.