Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganická chemie 2 (CH2BP_3P1P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CH2BP_3P1P - Anorganická chemie 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou:podání systematického přehledu vybraných chemických prvků a jejich sloučenin vycházející z periodické soustavy prvků;seznámení se základy chemických výpočtů.

Osnova

1. Alkalické kovy, charakteristika základních vlastností. Sloučeniny alkalických kovů.2. Kovy alkalických zemin, charakteristika, sloučeniny.3. Bor a jeho sloučeniny. Hliník a jeho sloučeniny. Gallium, indium, thalium a jejich sloučeniny.4. Dusík a jeho sloučeniny. Fosfor a jeho sloučeniny. Podskupina arsenu: As, Sb, Bi a jejich sloučeniny.5. Síra a její sloučeniny (charakteristika sulfidů). Selen, tellur, polonium a jejich sloučeniny.6. Halogeny, jejich charakteristika, sloučeniny. Vzácné plyny, charakteristika, sloučeniny.7. Všeobecná charakteristika přechodných prvků, koordinační sloučeniny. Podskupina skan-dia.8. Lanthanoidy a aktinoidy – všeobecná charakteristika. Podskupina titanu, charakteristika, sloučeniny.9. Podskupina vanadu, charakteristika, sloučeniny. Podskupina chromu, charakteristika, sloučeniny. Podskupina manganu, charakteristika, sloučeniny.10. Triáda železa – železo, kobalt, nikl. Platinové kovy, slitiny.11. Podskupina mědi, vlastnosti, sloučeniny. Podskupina zinku, charakteristika, sloučeniny.12. Základní chemické výpočty.

Literatura

KLIKORKA, Jiří, Bohumil HÁJEK a Jiří VOTINSKÝ. Obecná a anorganická chemie [Klikorka, 1985]. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1985. 591 s. infoGAŽO, Ján. Všeobecná a anorganická chémia [Gažo, 1974] a. 1. vyd. Bratislava: Alfa, 1974. 779 s. infoHESLOP, R. B. a K. JONES. Anorganická chemie : Průvodce pro pokročilé studium. Translated by Karel Dostál - František Jursík - Miroslav Dostál. Praha, 1982. 836 s.: ob. infoGREENWOOD, N. N. a A. EARNSHAW. Chemistry of the elements (Orig.) : Chemie prvků. Sv. 1 : Chemie prvků. Sv. 2. infoGREENWOOD, N. N. a A. EARNSHAW. Chemistry of the elements (Orig.) : Chemie prvků. Svazek I : Chemie prvků. Svazek II. info

Požadavky

CH2BP_1P3P Obecná chemie Znalost středoškolské anorganické chemie.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Luděk Jančář, CSc.