Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z organické chemie 2 (CH2BP_3W6S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CH2BP_3W6S - Seminář z organické chemie 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:porozumět a vysvětlit základní vztahy mezi strukturou a reaktivitou derivátů uhlovodíků;použít informace pro samostatné řešení úloh z oblasti derivátů uhlovodíků;předkládat odůvodněná rozhodnutí o reaktivitě jednotlivých skupin derivátů uhlovodíků;na základě nabytých znalostí odvodit produkty neznámých reakcí;interpretovat charakteristiky derivátů uhlovodíků.

Osnova

9. Halogenderiváty. Reaktivita. Substituce nukleofilní monomolekulární, bimolekulární versus Eliminace monomolekulární, bimolekulární. Reaktivita allyl a benzyl halogenidů. Reaktivita vinyl a aryl halogenidů. Eliminačně adiční a adičně eliminační substituce na aromatickém jádře. Příprava a reaktivita esterů anorganických kyselin (alkylsulfáty, nitráty a nitrity, fosfáty). 10. Hydroxysloučeniny a ethery. Sirné sloučeniny. Hydroxysloučeniny jako kyseliny a báze. Vliv skeletu na reaktivitu hydroxyskupiny. Substituce nukleofilní hydroxylu. Eliminace hydroxysloučenin. Dehydratace a dehydrogenace hydroxysloučenin. Oxidace alkoholů a vicinálních diolů. Oxidace fenolů. Wiliamsonova metoda přípravy etherů. Štěpení etherů jodovodíkem a hydrolýza. Ethylenoxid, reaktivita. Dioxan. Ethery jako báze. Reakce na C-O a C-H vazbě. Srovnání vlastností a reaktivity alkoholů a fenolů s thioly a thiofenoly. Sirné ethery a disulfidy. Sulfonové kyseliny, sulfonylchloridy a sulfoamidy. 11. Organokovové sloučeniny. Charakter organokovových sloučenin v závislosti na druhu kovového atomu. Organolithné a organohořečnaté sloučeniny a jejich využití pro přípravu alkoholů, ketonů, karboxylových kyselin, reakce s aktivním vodíkem a elementárním kyslíkem. Příprava jiných organokovů. Vedlejší reakce při přípravě organokovových sloučenin. 12. Dusíkaté deriváty uhlovodíků. Aminy. Vlastnosti plynoucí ze struktury v závislosti na skeletu. Reaktivita aminoskupiny. Eliminace kvarterních amoniových solí, pravidla. Diazotace, kopulace, rozkladné reakce diazoniových solí. Azosloučeniny. Nitrosloučeniny. Struktura, reakční centra. Nitroalkany jako pseudokyseliny. Redukce nitrosloučenin. Nitrily a isonitrily. reakce na skupině a její vliv na skelet. 13. Karbonylové sloučeniny. Charakteristika karbonylu, vliv na skelet a skeletu na karbonyl. Adiční reakce na karbonylu (se vznikem stabilního aduktu, se stabilizací aduktu). Aldolizace a aldolové kondenzace. Aldehydy a ketony - jejich specifické vlastnosti, oxidace a redukce. Chinony. Struktura a vlastnosti. Karboxylové kyseliny. Charakteristika karboxylu, kyselost jako funkce struktury. Reaktivita karboxylu. Funkční deriváty karboxylových kyselin. Estery, halogenidy, amidy, anhydridy, perkyseliny, hydrazidy. Substituční deriváty karboxylových kyselin a jejich vlastnosti v závislosti na poloze substituentu. Laktidy, laktony, laktamy, peptidy. Deriváty kyseliny uhličité. Struktura a zástupci jednotlivých typů. Sirná analoga. 14. Přesmyky. Specificita reaktivity heterocyklických sloučenin. Komplexní chemické přeměny.

Literatura

ŠIBOR, Jiří . Cvičebnice organické chemie. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2004. 123 s. ISBN 80-210-3326-6. info

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří Šibor, Ph.D.