Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní cvičení z anorganické chemie (CH2BP_4P1L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CH2BP_4P1L - Laboratorní cvičení z anorganické chemie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou:- Spojit teoretické poznatky získané v přednáškách a při samostatném studiu odborné literatury s praktickým ověřením na vybraných pokusech, které charakterizují hlavní chemickou problematiku chemie prvků a jejich anorganických sloučenin.- Prohloubit a integrovat intelektuální a manuální laboratorní dovednosti a návyky, které posluchači získali v učebním předmětu laboratorní technika.- Připravovat studenty, budoucí učitele, na školní experimentální práci v anorganické chemii.- Vést studenty k pečlivé a promyšlené práci v laboratoři, k odpovědné přípravě na ni, přehlednému a systematickému zpracování výsledků.

Osnova

Seznam úloh:I. Demonstrační úlohy:1. Chlor, jeho příprava a vlastnosti.2. Redukce oxidu olovnatého vodíkem.3. Samozápalnost bílého fosforu.4. Chlorečnan draselný, bengálské ohně.5. Aluminotermie.II. Vlastnosti látek:6. Elektrolýza vody.7. Vlastnosti hydroxidu sodného.8. Vodík a jeho vlastnosti.9. Kyslík a jeho vlastnosti I.10. Kyslík a jeho vlastnosti II.11. Voda, tvrdost vody, důkaz vybraných aniontů.12. Voda, hydráty, hydratace, dehydratace, solvatace.13. Oxidačně-redukční (redoxní) reakce peroxidu vodíku.14. Charakteristické barvení plamene ionty alkalických kovů a kovů alkalických zemin.15. Elektrolýza vodného roztoku chloridu sodného.16. Reakce Na, K, Ca s vodou.17. Hoření hořčíku a reakce hořčíku s vodou.18. Stanovení molární hmotnost CaCO3.19. Princip chladicích směsí.20. Síra a její vlastnosti.21. Analytické reakce vybraných aniontů.22. Oxidačně-redukční (redoxní) vlastnosti kovů, reakce mědi s kyselinami.23. Reakce K2Cr2O7, KMnO4 a Na2SO3.24. Závislost reakční rychlosti na teplotě a koncentraci reaktantů.25. Koordinační sloučeniny niklu a mědi.26. Galvanické pokovování (niklování).III. Příprava látek:29. Příprava oxidu chromitého.30. Příprava jodidu olovnatého.31. Příprava monohydrátu síranu tetraamoměďnatého.32. Příprava pyroforického olova.33. Příprava chloridu amonného.34. Příprava a vlastnosti amoniaku.35. Příprava kyseliny trihydrogenborité.36. Příprava oxidu boritého.IV. Krystalizace:37. Příprava KAl(SO4)2.12H2O a pěstování směsného krystaluK(Al,Cr)(SO4)2.12H2O.

Literatura

CÍDLOVÁ, Hana. Laboratorní cvičení z anorganické chemie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2005. 60 s. ISBN 80-210-3876-4. info

Požadavky

CH2BP_2P2L Lab. a přístroj. technika || CH2BP_3P3L Laboratorní technika

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Ptáček, Ph.D.Mgr. Alžběta MálkováMgr. Monika Šindelková