Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní cvičení z organické chemie (CH2BP_4P2L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CH2BP_4P2L - Laboratorní cvičení z organické chemie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou: Osvojení si základních metod laboratorní techniky organické chemie v syntéze (zahřívání, míchání, chlazení, zavádění plynů, práce za sníženého tlaku, sušení)a izolaci organických látek (filtrování, krystalizace, destilace, extrakce). Metody jsou procvičovány na syntézách sloučenin významných typů organických reakcí. Produkty jsou charakterizovány teplotou tání, indexem lomu, chromatografií na tenké vrstvě.

Osnova

1. Analýza organických látek2. Kyselina acetylsalicylová3. Ethylacetát4. Extrakce rostlinných barviv na Soxhletově extraktoru5. Izolace trimyristinu z muškátového oříšku6. Aminolýza 1-chlor-2,4-dinitrobenzenu7. 2-Hydroxy-5-methyl-2'-nitroazobenzen8. Ethylbromid9. Kyselina benzoová10.Nitrace fenolu11.Kyselina citronová12.Kyselina 2-chlorbenzoová13.Ethyn a jeho důkaz

Literatura

NOVÁČEK, Eduard, Milan POTÁČEK a Slávka JANKŮ. Laboratorní technika :ke cvičení z metod organické chemie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1997. 91 s. ISBN 80-210-1500-4. info

Požadavky

CH2BP_2P2L Lab. a přístroj. technika || CH2BP_3P3L Laboratorní technika Teoretická znalost problematiky úlohy. Znalost laboratorních operací.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří Šibor, Ph.D.Mgr. Alžběta MálkováMgr. Monika Šindelková