Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy chemometrie (CH2BP_6W4S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CH2BP_6W4S - Základy chemometrie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou:seznámení se se základy moderních chemometrických metod chemické analýzy a zpracování chemických dat.

Osnova

1. Chemometrie a její rozdělení.1.1. Definice a význam chemometrie, členění chemometrických metod.1.2. Aplikace chemometrie v chemických disciplínách.1.3. Chyby měření a statistické zpracování dat a výsledků měření.2. Klasické metody multivariatní kalibrace.2.1. Lineární a polynomická regrese.2.2. Přesně určené a přeurčené systémy.2.3. Finitní a iterační metody.2.4. Modifikace metod v případě nelinearit.2.5. Využití klasických multivariatních metod v chemii.3. Statistické plány a jejich využití při analýze.3.1. Úplný a částečný faktorový plán, centrální složený plán.3.2. Box-Hunterův a Box-Behnkenův plán.4. Moderní metody multivariatní kalibrace.4.1. Vícenásobná lineární regrese (MLR).4.2. Regrese hlavních komponent (PCR).4.3. Partial Least Squares (PLS).4.4. Nelineární regrese (NR).4.5. Kalman filter (KF).4.6. Aplikace moderních metod multivariatní kalibrace v chemii.5. Klasifikační metody.5.1. Rozdělení a základní principy klasifikačních metod.6. Faktorová analýza.6.1. Metoda hlavních komponent (PCA).6.2. Obecná metoda faktorové analýzy (FA).6.3. Aplikace faktorové analýzy v chemii.7. Metody rozpoznávání vzoru (Pattern recognition - PR).7.1. Supervised a unsupervised learning.7.2. Třídění.7.3. SIMCA.7.4. Využití metod rozpoznávání vzoru v chemii.8. Shluková analýza (Cluster analysis - CA).8.1. Hierarchické a nehierarchické shlukovací metody.8.2. Aglomerativní a divizivní shlukování.8.3. Metriky a dendrogramy.8.4. Využití metod shlukové analýzy v chemii.9. Neuronové sítě a jejich využití v chemii.10. Simplexová metoda, metoda Monte-Carlo a jejich využití v chemii.

Literatura

ECKSCHLAGER, Karel. Chemometrie. 1. vyd. Praha: Universita Karlova, 1991. 156 s. ISBN 80-7066-487-8. infoECKSCHLAGER, Karel. Chemometrie a chemická metrologie a. 1. vyd. Brno: Universita Jana Evangelisty Purkyně, 1986. 226 s. info

Požadavky

Znalost vysokoškolské matematiky a analytické chemie.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Luděk Jančář, CSc.