Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemické profesní praktikum (CH2MP_3P5C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CH2MP_3P5C - Chemické profesní praktikum, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět završuje oborově didaktickou přípravu budoucího učitele chemie na ZŠ.Hlavní cíle kurzu jsou:- realizovat a posuzovat praktické pedagogické mikrovýstupy studentů. Mikrovýstupy jsou záměrně typizované. Každý mikrovýstup má specifickou strukturu a zadání, student je nucen je akceptovat, předem se na ně systémově připravit a doložit svoji připravenost protokolem. Na simulované nestandardní situace (simulace chování žáků ve třídě) se naopak očekávají studentovy bezprostřední a okamžité reakce a situační řešení. Mikrovyučování a videosimulace mají preferovat a kultivovat především studentovy sebereflektivní aktivity.- tvořit, stříhat a hodnotit vytvořené výukové videozáznamy- naučit se klást otázky (rozhovor, frontální opakování, zkoušení).- naučit se navodit problémové situace, týmové řešit problémy.- prakticky uplatňovat kontext v různých fázích vyučovací hodiny.- seznámit se s motivací jako praktickou a permanentní aktivitou učitele.- naučit se provést komplexní analýzu simulované neočekávané, problémové, resp. konfliktní situace (identifikace, kvalifikace a řešení).

Osnova

- Seznámení s technickým vybavením pro výuku (kamera, projektor, notebook, interaktivní tabule): ukázky, praktické seznámení.- Volba typu pedagogického mikrovýstupu.- Výstup na zadané odborné téma.- Hodnocení mikrovýstupu ostatními studenty a vyučujícím.- Volba chemického pokusu pro tvorbu videozáznamu.- Seznámení s potřebným software pro střih videozáznamu.- Realizace komentovaného školního chemického pokusu, natočení videa.- Střih videa.- Kritické hodnocení vytvořených filmů ostatními studenty a vyučujícím.

Literatura

BUDIŠ, Josef . Cesta k profilu absolventa učitele chemie na ZŠ. In Profil učitele chemie I. první vydání. Hradec Králové: Pedagogická fakulta UHK, 2002. s. 21-27, 7 s. ISBN 80-7041-856-7. infoBUDIŠ, Josef a Jiří ŠIBOR . Zkušenosti s profesním výcvikem učitelů chemie pro ZŠ. první vydání. Hradec Králové: Pedagogická fakulta UHK, 2002. s. 22-29, 8 s. ISBN 80-7041-856-7. infoMasarykova univerzita (Brno : 1990-). Fakulta pedagogická. Učitel - vyučování - situace. Edited by Josef Budiš - Vladimír Jůva. Brno: Paido, 1995. 93 s. info

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Hana Cídlová, Dr.RNDr. Eva Trnová, PhD.