Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z lexikologie českého jazyka (CJ2BP_JKLe)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJ2BP_JKLe - Kapitoly z lexikologie českého jazyka, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přednášky je v kontextu celé disciplíny ozřejmit některé složité jevy, eventuálně; pasáže. Pozornost je věnována místu lexikologie v systému jazykových plánů základnímu pojmosloví (slovo, význam slova, vztah formy a významu atd.). Zdokonaluje se povědomí o onymii, frazeologii, územní a sociální stratifikaci slovní zásoby. Doplňuje se poznávání a používání lexikonů. Poznatky se utvrzují praktickým procvičováním lexikálního rozboru.Student je schopen orientovat se v oboru lexikologie.

Osnova

1.Lexikologie jako lingvistická disciplína.2.Interdisciplinárnost lexikologie.3.Lexikální sémantika (sémantické teorie, modely).4.Komponentová analýza.5.Vztah formy a významu slova (synonymie, polysémie, antonymie).6.Vývoj slovní zásoby češtiny.7.Tendence ve vývoji současné slovní zásoby.

Literatura

HAUSER, Přemysl . Nauka o slovní zásobě. In Český jazyk pro 8. ročník základní školy. Praha: SPN a. s., 1998. s. 15-24. ISBN 80-85937-92-1. infoUHER, František. Nauka o slovní zásobě : tématické okruhy a cvičení [Uher, 1998]. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1998. 62 s. ISBN 80-210-1766-X. infoFILIPEC, Josef a František ČERMÁK. Česká lexikologie. Vyd. 1. Praha: Academia, 1985. 281 s. info

Garant

doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.

Vyučující

PaedDr. Ivo Martinec, CSc.